Откриха паметник на Махатма Ганди в София

Лидерът на индийското движение за независимост Махатма Ганди вече има собствен паметник в България. Той се намира в Южния парк и бе открит от президентите на България и Индия – Румен Радев и Рам Нат Ковинд.

В своето слово пред присъстващите на откриването на паметника, Румен Радев определи Ганди като “апостол на ненасилието и иделог на независимостта на модерна Индия”. Според думите на българския президент, Махатма Ганди все още е моралният компас на целия индийски народ, благодарение на който днес тази държава представлява най-голямата плуралистична демокрация в света.

Любопитното е, че паметникът на Ганди в Южния парк бе открит навръх 6 септември – Съединението на България и един от националните ни празници. Президентът Радев сравни мирния подвиг на Ганди може да бъде сравнен с делото на всички онези велики българи, благодарение на които днес живеем в обединена България.

Пред своя колега Рам Нат Ковинд, Румен Радев сподели мнение, че посланията на Махатма Ганди за мир, ненасилие и любов между хората му отреждат място сред най-великите хуманисти в човешката история. Българският президент е на мнение, че делото на Ганди е добре известно и у нас, а ученията му съдържат универсални ценности, търсещи най-доброто в света.

Индийският президент Рам Нат Ковинд от своя страна благодари на всички, които по един или друг начин са помогнали откриването на този паметник да стане факт. Той също е на мнение, че в днешно време посланията на Ганди са все по-актуални отвсякога.

Рам Нат Ковинд сподели мнение, че животът на Ганди е вдъхновил делата и на други велики личности в човешката история, като например Нелсън Мандела и Мартин Лутър Кинг. Индийският държавен глава посочи, че според него Ганди е имал силна връзка с България, най-вече заради своето добро приятелство с родния художник Борис Георгиев. Той поздрави целия български народ по случай Съединението.

Автор на паметника на Махатма Ганди в Южния парк е скулпторът Иван Русев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *