100 000 лева санкция заради некачествените ремонти в София

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е наложила 100 000 лева глоба заради некачествения ремонт на ул. “Граф Игнатиев”. Санкциониран е консорциумът, който изпълнява строителния надзор на обекта. Кметът обяви за решението си в своя официален профил в социалната мрежа Facebook.

Фандъкова добави, че лично тя е настояла за включване в надзора на специален екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия, който от началото на седмицата също да проверява изпълнението на всички строителни дейности. Ще бъде осъществено и повторно изпитване на всички материали, които биват вложени в работата. Според думите на кмета, основната цел на идеята е да бъде въведено още едно ниво на контрол, работещо с общината.

Йорданка Фандъкова бе категорична, че това е първа, но и последна санкция за консорциума, извършващ надзора. Следващата стъпка от страна на общината ще бъде прекратяване на контракта. Кметът напомни, че инженерите трябва не само да присъстват на строителния обект, но и същевременно да връщат за корекции при неправилно изпълнение. Според нея, на този етап това не се случва.

Кметът на София отново напомни, че в договора за ремонт на ул. “Граф Игнатиев” са заложени глоби до 4 млн. лева при забавяне или по 224 хиляди лева на ден.

Фандъкова ясно показа, че е останала обидена от спекулациите и обвиненията в корупция по нейн адрес. Тя заяви, че “през живота си и един лев не е взела”. Тя не прие и обвиненията, че с ремонта на ул. “Граф Игнатиев” разрушава духа на София. Фандъкова заяви, че не намира разкривените плочки, скърцащите релси, кашоните от банани и висящото по сергиите бельо за нещо, което може да се нарече част от духа на София.

Кметът напомни на всички софиянци, че ремонтните дейности все още текат и нито един от обектите не е завършен. Тя призова да си направим изводи за качеството на ремонта едва тогава, когато всичко е приключило.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *