Сотир Цацаров вече не е главен прокурор на България

Сотир Цацаров бе освободен от позицията на главен прокурор на България. Днес, без никакъв дебат и обсъждания, пленумът на Висшия съдебен съвет при неговата оставка с 20 гласа “за”. Оставка на Цацаров бе официализирана скоро след като парламентът гласува той да оглави комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ). На позицията главен прокурор той ще бъде наследен от Иван Гешев. Формално мандатът на Сотир Цацаров като главен прокурор изтичаше на 10 януари 2020 г.

Заседанието на пленума бе открито от правосъдния министър Данаил Кирилов. Сотир Цацаров отсъства от заседанието. Следващата стъпка в процедурата е президентът Румен Радев да подпише указ за освобождаването на досегашния главен прокурор, което ще бъде обнародвано в Държавен вестник. Самият Румен Радев заяви в интервю пред bTV, че не вижда причина подписването на указа от негова страна да се забавя.

Сотир Цацаров бе главен прокурор на България от 2012 година насам, когато замени на този пост Борис Велчев. Указът за назначаването му е подписан от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Както знаем, Иван Гешев вече бе избран за наследник на Цацаров на позицията на главен прокурор. Срещу избора на Гешев имаше граждански протести, а Румен Радев отказа да одобри първото избиране на Гешев на позицията. След второто гласуване обаче президентът нямаше конституционно право да не подпише указа. Формалното назначение на Иван Гешев като главен прокурор може да се осъществи във всеки един момент, щом позицията е официално свободна.

Припомняме, че вчера депутатите одобриха назначението на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. 165 депутати гласуваха “за”, като сред тях имаше и представители на БСП, въпреки позицията на лидера на столетницата Корнелия Нинова против назначаването на Цацаров. Така досегашният главен прокурор заменя на поста Пламен Георгиев, който се оттегли от позицията след просволутия скандал с неговата незаконна тераса. Съперник на Сотир Цацаров за позицията бе предложеният от “Воля” Симеон Найденов, който обаче получи едва 12 гласа в своя подкрепа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *