Георги Господинов и Захари Бахаров получиха Специалната награда на София

Писателят Георги Господинов и актьорът Захари Бахаров са сред наградените, които получиха Специалната награда на София за постижения и принос в сферата на културата. Наградите бяха връчени в Народен театър “Иван Вазов” лично от кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

По време на своята реч пред гостите на церемонията, Георги Господинов определи София като “невинаги милостив, но приемащ град, който никога не отказва пристан”. Той припомни, че в българската литература винаги се е заставало на страната на слабия, а ние можем единствено да се учим от това съчувствие. Георги Господинов призова да не отхвърляме хората, които “тепърва идват под небето на София”.

Особени аплодисменти предизвика призивът на Господинов, отправен към политиците, да не се подценява културата като важност за обществото и неговото развитие. Според именития писател, ние сме длъжници на децата си заради начина, по който живеем.

Специалната награда на София за литература получи поетесата Мирела Иванова, докато отличието за театър бе грабнато от Захари Бахаров заради ролята му на бай Славе в пиесата “Чамкория”. Софийската филхармония и Националната музикална академия “Панчо Владигеров” бяха отличени с награда за музика заради проекта “Музиката на Европа”. Художникът Лъчезар Бояджиев получи наградата на София в категория “Визуално-пластични изкуства”. Наградата за кино получи фестивалът CineLibri.

Приз бе даден и в категорията “Фолклорни и сценична изкуства”, като наградата бе връчена на оркестъра за народна музика при БНР за концерта “Ритъмът на Балканите”.

Наградата на журито получиха две организации за добрата си работа през годината – Столична библиотека и фондация “Прочети” за проекта “Скритите букви”.

Специалното отличие “Грамота за заслуги към СО” получи Живко Константинов за популяризирането и опазването на културното наследство в столицата.

В категория архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда, отличена бе реставрацията на къщата на сем. Каназиреви на бул. “Христо Ботев” 82.

За критика и журналистика в областта на културата отличието е за предаването “Артефир” на БНР, за танцово изкуство – за платформата за съвременен танц “Еъруейз”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *