Знакови фигури получиха почетните отличия на София

Заслужили граждани на София получиха почетните отличия на столицата. Това се случи днес по време на тържествено заседание на Столичния общински съвет по повод Деня на София.

Кметът на града Йорданка Фандъкова и председателят на Общинския съвет Елен Герджиков наградиха с грамота “Почетен гражданин на София” следните хора: Делчо Гюров – строителен инженер, Ириней Константинов – актьор, Васко Кръпката – музикант, Стефан Димитров – композитор, Бина Харалампиева – режисьор, Дойчин Боянов и Николай Петков – алпинисти, Веско Ешкенази – музикант, акад. Георги Минчев – композитор, Ерик Рубин – посланик на САЩ, и Здравка Йорданова – олимпийски шампион по гребане.

Същевременно почетният знак на София получиха Аделина Филева – директор на Софийската градска художествена галерия, Юли Дамянов – диригент на Софийския духов оркестър, Ема Хопкинс – посланик на Великобритания, Ирит Лилиан – посланик на Израел, доц. Михаил Груев – историк, и доц. Георги Николов – историк.

Връчена бе и т.нар. Почетна значка на София. Честта да я получат имаха Христо Алексиев – художник, проф. Николай Жечев – историк, Николай Георгиев – режисьор, и на Красимир Димитров – директор на “Аварийна помощ и превенция” на Столичната община.

Междувременно стана ясно, че най-вероятно лидерът на “Атака” Волен Сидеров също ще бъде сред кандидатите за кмет на столицата. Очаква се той да бъде издигнат от инициативен комитет.

Самият Сидеров сподели в интервю пред медиите, че ако се кандидатира за кмет на София, една от основните му цели ще бъде прекратяване на “София Прайд”

Любопитното е, че същевременно самият Сидеров бе заявил пред пресата, че “Атака” ще подкрепи Йорданка Фандъкова за нов мандат като градоначалник. Така се стига до парадоксална ситуация, при която лидерът на партията може да е кандидат за кмет, а самият той да е казал, че партията му ще подкрепи друг кандидат.

Не за първи път Волен Сидеров се явява на избори. Два пъти той е бил кандидат за президент, като в единия от случаите дори достигна до балотаж срещу Георги Първанов.

снимка: “Дневник”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *