Трима изтъкнати българи получиха орден “Стара планина”

Президентът на България Румен Радев награди трима бележити българи с най-високото държавно отличие – орден “Стара планина” първа степен.

Наградени бяха проф. д-р Чавдар Славов, Веселин Николов и Панде Ефтимов. Последният получава призванието посмъртно.

Проф. д-р Чавдар Славов бе награден заради високите му заслуги в областта на урологията и медицината. Той е сред хората, допринесли с вещина за развитието на медицинската наука и практика в България. Президентът Радев нарече Славов “специалист на световно ниво”.

“Всички знаем, че демографските предизвикателства превърнаха здравето на българите в обща кауза на цялата нация”, коментира Радев.

Веселин Николов е създател на първия професионален джаз бенд у нас – “Бели, зелени, червени”.  Той получи орден “Стара планина” заради високи заслуги в областта на културата и изкуството.

“Без съмнение, българите научиха езика на джазовата музика, което в не малка степен се дължи на безспорната дарба и амбиция на Веселин Николов. Като създател на първия професионален джазов бенд у нас, той се превърна в един от носителите на свободния творчески дух за цели поколения”, коментира президентът Радев.

Не на последно място, орден “Стара планина” втора степен получи и покойният Панде Ефтимов. Той бе удостоен с тази чест заради дейността си по популяризирането на българската история от периода на войните за национално обединение и за съхраняване на българщината в Македония. Панде Ефтимов е журналист, поет и общественик.

“Панде Ефтимов не доживя своето отличие, но за мен е чест да го връча в присъствието на неговите близки, неговите съратници и на хората от инициативния комитет, които започнаха и довършиха това родолюбиво дело – той да бъде отличен днес”, посочи Радев.

Президентът също така подчерта, че Панде Ефтимов трябва да бъде приеман от обществото като “достоен защитник на българското име в най-тежките времена на срамно и жестоко посегателство”. Той припомни, че Евтимов е пазител на българската искра в Македония и на духовното единство на хората от двете страни на границата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *