Винетки вече се продават на големите бензиностанции

Считано от днес, електронни винетки вече могат да бъдат открити и на територията на големите бензиностанции и търговски обекти в страната. Налични са и на касите на EasyPay, съобщават от “Фокус”.

Припомняме, че до вчера те можеха да бъдат закупени “на хартия” от уебсайта bgtoll.bg, както и чрез съответното мобилно приложение, в магазините на един от големите мобилни оператори и на някои от пунктовете на границата. Както обаче се е случвало и друг път, системата не се оказа работеща съвсем надеждно. Именно поради това, много шофьори така и не успяха да си купят винетка, въпреки желанието за това.

Ако всичко протече по план, би трябвало до края на месеца на всеки ГКПП да има съответен апарат за самотаксуване.

До 15 януари няма да бъдат налагани глоби заради липса на винетка при водачите, увериха от агенция “Пътна инфраструктура”. Хартиените винетки остават в сила, докато изтекат сроковете им.

Иначе скандалът с неработещата система за електронни винетки отново доведе до уволнения. Премиерът Бойко Борисов даде нареждане трима души да бъдат освободени от работа. Двама от ръководителите на АПИ и един от съветниците на регионалния министър бяха уволнени. Това са Веселин Давидов, Антон Антонов и Радослав Николов.

Междувременно от опозицията изразиха мнение, че някои министри също трябва да подадат оставки вследствие на скандала. Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че неработещата система за електронни винетки представлява “подигравка с народа”. Тя смята, че системата е въведена по погрешен начин, без законова процедура и съгласуване. Тя също така възрази, промените са внесени не от Министерски съвет, а от депутати. Нинова смята, че в момента гражданите са поставени под напрежение, оставайки въпросът, къде са хвърлени 180 милиона лева от джоба им.

В отговор премиерът Бойко Борисов заяви, че е нормално да се случват подобни сривове, когато тепърва се преминава от хартиен към електронен носител. Той обеща, че системата ще бъде коригирана в най-скоро време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *