Евродепутатът Светослав Малинов призова за обединение на десницата

Максимално обединение на десницата за предстоящите европейски избори. За това призова евродепутатът Светослав Малинов в ефира на bTV. Той разкри, че съвсем скоро “Демократична България” ще направи призив за обединение на най-големите десни сили в страната.

В ефира на националната телевизия Малинов определи промените в изборния кодекс като “брутални и антидемократични”. Както е известно, управляващите ГЕРБ, с помощта на ДПС и НФСБ, на практика елиминираха преференциалния вот като възможност за избирателите.

Евродепутатът е сигурен, че ако и други партии се присъединят към извънпарламентарното обединение на “Зелените”, ДСБ и “Да, България”, то дясномислещите избиратели биха имали по-добри резултати на предстоящите избори за европейски парламент. Според него обаче е обидно решението да се премахне възможността избирателят да пренарежда листите на партиите.

Той също така видя нещо сходно между реплика на Цветан Цветанов от ГЕРБ и такава на бившия лидер на БСП, касаеща депутата от ДПС Делян Пеевски.

“Цветан Цветанов каза, че правителството ще падне, ако не бъдат гласувани промените – това е фраза, произнесена от Сергей Станишев към депутатите – ако не изберем Пеевски, пада правителствототова и означава, че ДПС крепи кабинета”, отбеляза Малинов.

Гласуването на ГЕРБ, ДПС и НФСБ практически обезмисли преференциите по време на избори. Бе взето решение преференцията да е в сила само тогава, когато получените гласове за даден кандидат са поне колкото избирателната квота. На практика това се получава тогава, когато броят на гласувалите се раздели на броя на избирателите, пуснали бюлетините си в урните. Това са необходимите гласове за вкарването на само един депутат. И реално елиминира всякакъв шанс за реализиране на преференциален вот.

Припомняме, че допреди да бъдат направени промените, бяха необходими едва около 7% от гласувалите за дадена партийна листа да са отбелязали преференциален вот.

Много политически сили се обявиха против направените промени в изборния кодекс. Остава да видим, дали управляващите от ГЕРБ ще отговорят с реакция по въпроса.

снимка: Юлия Лазарова, “Дневник”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *