Въвеждат видеонаблюдение в секциите за гласуване

Парламентът гласува на първо четене текстовете за въвеждане на видеонаблюдение в изборните секции. По план видео кадрите трябва да бъдат излъчвани на живо в деня на изборите от съответните секции. Предложението за промяната идва от политическа сила “Воля”. Партията на Веселин Марешки предлага, също така, в централната избирателна комисия да има членове единствено на парламентарно представените партии, но не и на такива в Европейския парламент, както е в момента.

В момента изборните секции в страната са повече от 12 400, като във всяка една от тях трябва да има предаване на живо. Подобна практика вече има в Русия и Азербайджан. Експертите на “Воля” твърдят, че по този начин може да се контролира по-успешно проблема с платените избиратели.

В реакция на предложението от ДПС посочиха, че в този случай тайната на вота трябва да остане гарантирана. От Движението предлагат видеонаблюдение да има и при преброяването на бюлетините, където по традиция се правят най-много злоупотреби и фалшификации.

Отново много дебати предизвика и въпросът с машинното гласуване. Такова трябва да бъде въведено във всяка секция на европейските избори, но управляващите предлагат то да бъде ограничено. Опозицията от БСП светкавично заподозря, че всичко това е с цел манипулиране на предстоящите избори за Европарламент.

Председателят на правната комисия в Парламента Данаил Кирилов смята, че въвеждането на машинно гласуване във всяка една секция не е нужно, нито пък изгодно.

Йордан Цонев от ДПС от своя страна контрира, че 64% от изборните протоколи на последните избори са сгрешени, а това може да се коригира с машинното гласуване. “Трябва да махнем хартията и химикалката от изборния процес”, добави съпартиецът на Цонев Хамид Хамид.

Междувременно за неопределено време се отменя електронното гласуване от дистанция. Една от причините е въвеждането на лични карти с чип, които трябва да служат, като електронна идентификация, се отлага за пореден път, сега за 2020 г. Другата причина е, че технологията все още не давала гаранции за сигурност.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *