Кое е идеалното осветление за всяка жилищна стая?

Ако смятате, че мебелите, пода и стените са факторите, определящи визията и настроението на дадено помещение, не сте много далеч от истината, но не сте и абсолютно прави. Всъщност осветеността е тази, която формира окончателното представяне на конкретно пространство, така че ключов компонент на домашния интериор е изкуственото осветление. Какво ще изберем, как ще го разположим и използваме – това са нещата, определящи дали един дом има стил или е просто скъпо обзаведен.

Какво казват интериорните дизайнери?

Модните тенденции в интериорния дизайн се менят почти толкова бързо, колкото при облеклото. Един от малкото аспекти, които запазват актуалност по-дълго е именно осветлението. Когато дадена стая е правилно осветена, престоят в нея е винаги приятен и дори ползотворен, в случай че се използва за извършване на определени дейности.

Интериорните дизайнери днес залагат на ефектните светлинни композиции. Това означава, че влагането на само едно осветително тяло в определена стая е крайно недостатъчно, дори ако цялата площ е добре осветена. Целта на лампите не е просто да осигурят светлина през тъмната част от денонощието, а да въздействат на мозъка, стимулирайки конкретно настроение – спокойствие, радост, творчески порив, уют.

Обикновено, когато се избира само едно осветително тяло за дадена стая, то е от таванен тип – висящо или тип плафон. Това е правилното решение, защото по този начин светлината се разпределя върху почти цялата площ на помещението. Без допълнително осветление обаче ще се появят отсенки, а определени участъци вероятно ще останат прекалено тъмни и „плоски”.

Специалистите имат различни идеи за различните жилищни помещения. Трапезарията обезателно трябва да заложи на стилен (модерен / ретро) полилей, спускащ се над масата за хранене. Желателно е да се използват и няколко допълнителни светлоизточника – стенни аплици, мебелно осветление, настолна лампа с насочена към пода или тавана светлина.

За стаите, в които акцент са определени декоративни елементи – картини, скулптури, вази с цветя, пластики, е желателно да се помисли за насочващи осветителни тела. Акцентиращ ефект може да се постигне със спотове, както и със специално осветление за картини. Целта е всяко произведение на изкуството и украса да бъде в центъра на зрителното поле, тоест в светлината на прожекторите.

Дори най-стилно обзаведената стая може да има скучно излъчване, ако осветлението в нея не е изпипано до съвършенство. Дизайнерите следват една много интересна концепция за взаимодействието между светлината и тъмнината, което придава характер на стаите и като цяло на дома. Важно е да се създаде контраст между светлата част в центъра на помещението и по периферията, и по-тъмните пространства между тях.

Докато в спалнята и хола е добре да имаме леко приглушена светлина, то в кухнята ситуацията е коренно различна. Това е може би единственото място, където силната светлина е по-важна от самата атмосфера. Днес е много модерно в кухните да се използва смесено осветление под формата на няколко пендела или вградени тела по протежение на целия таван – лунички.

Там, където има кухненски остров е добре да има падаща светлина, която осветява работното пространство. Осветяването на кухненските шкафове е тренд, който се запазва през последните години, без изгледи да излезе скоро от мода. LED ленти и лунички, вградени в мебелите ще омекотят ефекта от основния осветител. Те са най-лесният начин да се създаде равномерно осветено пространство за готвене и други домакински дейности.

Източник: E-Osvetlenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *