Паркингът на националния стадион става платен

Край на безплатното паркиране около националния стадион “Васил Левски”. Или поне в едната му част. От утре започва процедура по премахване на автомобилите, заемащи места в дясната част на паркинга около съоръжението. Спирането на тази локация вече ще се заплаща.

Припомняме, че от 1 септември паркингът около националния стадион ще се стопанисва от “Пазари Запад” и Столична община. Това довежда и до някои промени, включително и до преустановяване на безплатния престой около съоръжението.

В същия район се помества и култовият за столицата импровизиран пазар за велосипеди и аксесоари. Търговците няма да бъдат гонени от обичайните си места, но те също ще бъдат задължени да заплащат наем за престоя си там.

В началото на месец април общинските съветници взеха решение, че паркирането в дясната част до националния стадион ще трябва да се заплаща. Същевременно бе решено, че достъпът на колите ще бъде ограничаван с бариера. В цялата зона ще има около сто паркоместа, а в събота и неделя почти половината от тях ще бъдат заети от пазара за ски и велосипеди.

Колко ще бъде цената за престой на дясната част на паркинга? Това ще бъде решено от Столична община. Припомняме, че районът попада в границите на зелената зона, където цената за един час паркиране е 1 лв. Пред в-к “Монитор” обаче шефката на “Пазари Запад” Галина Бежанска разкри, че през първите 4 часа престоят ще бъде на стойност 1 лв. След първите 4 часа цената на престой се покачва на 2 лв. на час. От 22 до 8 часа паркингът ще бъде на стойност 1 лв. Помислено е и за дневни пакети, според които престоят за 9 часа ще бъде на стойност 8 лв.

Общинските съветници мотивираха решението си с обяснението, че в момента мястото така или иначе се използва като нерегламентиран паркинг, а колите блокират достъпа до Борисовата градина. От лявата част на стадиона, до езерото “Ариана”, паркирането ще продължи да бъде безплатно.

снимка: Offnews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *