Изграждат подземен паркинг до стадион “Васил Левски”

Проблемът с паркирането на софиянци в района на националния стадион “Васил Левски” би могъл да бъде облекчен съвсем скоро. В средата на месец август би трябвало да е завършен подземен паркинг на метростанция “Стадион Васил Левски”, а 193 паркоместа ще могат да бъдат ползвани от столичани. Новината бе потвърдена от изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Христиан Петров.

От следващия месец предстои да стартират строително-ремонтните дейности за доизграждане на подземния паркинг. Съоръжението ще бъде изградено изцяло с финансови средства, осигурени от бюджета на ЦГМ.

Христиан Петров допълни, че финансовите средства, необходими за изграждането на подземния паркинг, достигат сумата от 2 080 000 лева. Според думите на Петров, подземният буферен паркинг ще бъде с над 10 000 квадратни метра и капацитет от 193 автомобила. Стига шофьорите да използват градския транспорт, новият паркинг ще може да бъде използван напълно безплатно, обещават от ЦГМ.

Междувременно Христиан Петров поясни, че през тази година ще стартира и процедура по завършване на буферния паркинг в района на Централна гара. Ще бъдат осигурени допълнителни 80 паркоместа за автомобилите. Планира се и завършването на наземен паркинг в столичния квартал “Надежда”.

Допълнителни 2 милиона лева предстои да бъдат отделени за изграждане на тротоари на територията на София. Целите на ЦГМ предвиждат да се изградят около 100 нови тротоара с предварително заделената за целта сума, посочи Христиан Петров.

В същото време от Столична община се похвалиха, че столичният “Метрополитен” е получил отличие за най-добро обслужване на гражданите. Наградата е присъдена от Европейските бизнес награди.

И в момента тече разширяването на столичното метро. За период от 10 години са изградени около 30 километра нови линии, а в момента тече и изграждането на още 12 километра от новата трета линия. До края на годината би трябвало да бъдат пуснати първите 8 километра от третата линия: от бул. “Владимир Вазов” в район “Подуяне” през “Оборище”, “Орлов мост”, центъра, НДК, през “Александровска болница” до “Красно село”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *