Пенсионерски протест пред Министерския съвет днес

Днес от 11:00 часа ще се състои пенсионерски протест пред Министерския съвет. Пенсионерите настояват за по-високи пенсии от 01.07.2019 и споделят, че увеличението на тавана до 1200 лева не е достатъчно. По думите на ген. Васил Върбанов от инициативния комитет, възрастните хора настояват за преизчисляване на пенсиите спрямо осигурителния доход за предходната година.

На протеста ще се иска и увеличение на инвалидните пенсии. Очаква се солидно присъствие на хора, които ще се борят за правата си. Другата тема, която ще бъде засегната на мероприятието е приемането на закон за възрастни хора. Дали обаче апелите за преизчисляване на пенсии, по-високи инвалидни пенсии и промени в законите ще бъдат чути, ще научим буквално след 1 час, когато започва протеста.

На предстоящия митинг е постигнато обединение на пенсионерските организации и военните. По този начин хората ще поискат да се чуе техния глас и на бащите им, които са построили България. Председателя на съюза на пенсионерите Валентина Николова бе категорична, че един пенсионер не може да живее с 200 лева пенсия, която в по-големия си случай отива за лекарства.

В този ред на мисли се очакват твърди действия от страна на митингуващите. Очаква се и реакцията на министри и депутати, които да вземат мнение относно желанията на възрастните хора в България. Ще бъдат ли повишени пенсиите от 1 юли или нещата ще останат такива каквито са, се очаква да разберем във възможно най-скоро време. Ние ще следим протеста и реакциите след него, и ще ви информираме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *