Румен Радев свиква съвет за стратегическо развитие на България

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дадоха изявление по повод двете си години на поста. Двамата говориха пред журналисти в гербовата зала на президенството, а Румен Радев посочи, че той и екипът му ще работят за радикална промяна на политическото статукво у нас. Президентът обяви, че ще създаде съвет за стратегическо развитие на България, който да предложи алтернативи за бъдещето на страната.

Говорейки пред журналистите, Радев отново повтори критиките си към кабинета на Бойко Борисов, обвинявайки го в нарушаване на демокрацията, наличие на лобизъм и корупция и порочни практики в обществените дела. Той посочи, че президенството в много моменти е представлявало “последна преграда” пред лобизма и безотговорните политически действия.

Като основни проблеми на страната Радев изтъкна бедността, бавните темпове на развитие и катастрофата в демографско отношение.

Относно споменатия съвет за стратегическо развитие на България, президентът посочи, че в него ще попаднат интелектуалци и специалисти с висока квалификация. Целта пред съвета ще бъде да изготви и предложи алтернативи на т.нар. “социален блокаж”, икономическия и идеен застой. Радев обеща, че до няколко дни ще обяви с президентски указ състава на съвета. Тогава ще бъдат оповестени и повече подробности относно неговата дейност.

Относно широкоментираната си визита в руската столица Москва, Румен Радев подчерта, че това негово посещение е успяло да възстанови диалога между двете държави на най-високо ниво, особено след дълго прекъсване. Той за пореден път разкритикува избора за покупка на американските самолети Ф-16, наричайки конкурса “бутафорен”. Според него с избора си за нови изстребители, България е погазила валидни за целия свят норми. Според него страната ни е показала, че й липсва суверенитет и не може сама да взима стратегически решения.

Румен Радев индиректно влезе в словесна размяна и с Цветан Цветанов от ГЕРБ, с когото често разменят реплики в медиите в последно време. “Декларациите на някои политици, че олицетворяват евро-атлантическите ценности, са най-сигурният начин българите да бъдат отчуждени от тези ценности”, заключи президентът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *