Протестиращи се събраха пред турското посолство в София

Протест, организиран от партия ВМРО, се проведе днес пред посолството на Турция в София. Протестиращите имаха едно основно искане, а именно – публично извинение от страна на турската държава. Причина за това е разразилият се дипломатически скандал между България и Турция, тръгнал след изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Припомняме ви, че той публично обяви, че Турция е оказала натиск над България при приемане на закона за вероизповеданията.

Въпреки изявлението на своя външен министър, Турция продължава да отрича, че се е месила във вътрешните работи на България. И на този етап отказва да поднесе извинение. Премиерът Бойко Борисов проведе петчасова среща с турския вицепрезидент Фуат Октай, но тя не завърши с резултат. В петък нашето външно министерство връчи демарш на турския посланик у нас.

Заради отказа на Турция да поднесе извинения, ВМРО излезе на протест в столицата.

Христо Иванов от младежката организация на ВМРО определи думите на Чавушоглу като “поредна провокация” от страна на турската държава.

Ние сме тук, за да заявим, че е недопустимо Република Турция да се намества във вътрешните работи на Р България. Турция трябва да се извини на първо място за  това изказване и, на второ място, да преустанови действията си. Те казаха, то не е нещо, което е преднамерено, нещо, което е обмислено. Напротив, турската дипломация – при нея няма нищо необмислено, нищо некоординирано”, заяви Иванов пред журналистите на протеста.

Председателят на столичната организация на ВМРО Владимир Митов добави, че е абсолютно убеден, че намеса от страна на Турция при приемане на закона действително е имало. Според него намеса е имало, дори и тя да не е била задължително пряка такава.

Освен симпатизанти и членове на ВМРО, на протеста в София имаше и редови граждани, които подкрепяха каузата на партията.

Участващите на протеста поискаха и преразглеждане на текстовете, предложени от Обединени патриоти по отношение финансирането на религиите у нас. Те бяха отхвърлени, а протестиращите настояват да бъдат приети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *