Социологическа агенция “Афис” отчита спад на подкрепата за ГЕРБ

Спад на подкрепата към управляващата партия ГЕРБ, скоро преди европейските избори. Това отчита от свое проучване социологическа агенция “Афис”. Междувременно най-голямата опозиционна партия БСП запазва позиции.

Данните на “Афис” показват, че най-вероятно коалицията “Обединени патриоти” би спечелила един мандат на предстоящите европейски избори. Допреди месец шансове на коалицията за мандат бяха сравнително под въпрос, но сега ситуацията изглежда по-добре за Патриотите. От “Афис” обаче подчертават, че това важи единствено в случай, че Патриотите запазят своята коалиция и настояща формация. Не е тайна, че между тях има определени междуособици. Ако те решат да се явяват на изборите поединично, това е обречено на провал, поясняват от

Съвсем различна е ситуацията при десните партии, които най-вероятно, ще останат без представител в Европарламента. При тях за пореден път липсва абсолютно обединяване на силите, което е типично за Десницата.

“Афис” съобщават за нова ситуация около трите най-големи партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. В момента това са единствените политически сили, за които е сигурно, че ще спечелят европейски мандати.

Според социологическата агенция, БСП е лидер преди изборите с 23,6 на сто от гласовете на избирателите. Не толкова добре стоят нещата при ГЕРБ, тъй като партията на Бойко Борисов преминава под т.нар. психологическа граница от 20 процента. Движението за права и свободи от своя страна запазва стабилни позиции, както е било винаги.

Засилва се песимизмът на българите, обобщава “Афис”. Цели 61% от хората са на мнение, че България не се движи в правилната посока. Само за сравнение, през месец декември дялът на тези хора е бил 54 на сто.

Народното събрание от своя страна е лидер по отношение на най-ниско доверие от страна на хората – едва 14%. След него се нареждат съдът и прокуратурата, към които българите също нямат доверие. Позитивен рейтинг запазват омбудсманът, президентът и Европейският съюз.

Общо 66% са избирателите, които под различна форма се обявяват за смяна на настоящото правителство, обобщават от “Афис”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *