България отчита сериозен спад на безработицата

България е сред страните в Европейския съюз, които могат да се похвалят с най-силен спад на безработицата в момента. Това показват данните, публикувани днес в Евростат – социологическата агенция на съюза.

Данните на Евростат показват, че през ноември 2019 година безработицата у нас е била спаднала до 3.7 процента. Само за сравнение, през ноември 2018 година нейните нива са били отчетени на 4.8 процента.

Единствено в Гърция се забелязва по-голям спад на безработицата през последната година – от 18.8 процента до 16.8 процента. Сред “отличниците” в този аспект се нареждат още Естония и Хърватия, където безработицата също е била намалена.

Страната с най-ниски нива на безработица в ЕС в момента е Чехия. Там хората без работа са едва 2.2 процента. Следват Германия (3.1%), Полша (3.2%), Унгария (3.5%), Малта (3.5%), Нидерландия (3.5%) и други.

След Гърция, където положението е най-притеснително, най-високи са нивата на безработица в Испания. Там процентът достига 16.8. Следват Италия (9.7%), Франция (8.4%), Кипър (7.7%), Швеция (6.9%) и т.н.

От Евростат отчитат, че сред младите хора в ЕС безработицата е намаляла и вече достига 14.3 процента. През ноември 2018 година тя е достигала 16.3 процента. България е сред страните с най-нисък процент на безработица сред младежите.

Междувременно социалното министерство обяви, че няма открити нередности при проверката на дома за хора с деменция в Долно Косово. Припомняме ви, че в тази институция бяха отчетени 24 случая на смърт през 2019 година. Данни, които притесниха обществото и повдигнаха въпроси относно грижите за пациентите в Долно Косово. Омбудсманът Диана Ковачева дори сезира главния прокурор Иван Гешев, а скоро след това прокуратурата във Велико Търново започна проверка. Министър Деница Сачева от своя страна призна, че условията за пациентите в дома не са добри.

В крайна сметка обаче направената проверка показва, че няма нарушения от страна на персонала в дома. Според Деница Сачева, многото случаи на смърт се дължи на все по-високата смъртност при случаи на деменция. Тя дори цитира данните на Световната здравна организация, доказващи това.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *