Проф. Паскал Желязков е новият шеф на Агенцията по храните

Проф. Паскал Желязков е новият изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност по храните – БАБХ. Той има управленски опит като директор на Националния диагностичен научноизследователски ветеринаромедицински институт “Проф. Д-р Г. Павлов”. Решението бе потвърдено официално от страна на Министерството на земеделието, храните и горите.

От Министерството изтъкват богатия управленски опит на проф. Желязков в различни структури с научноизследователска, диагностична и аналитична дейност. Посочва се, че в неговата биография присъства период като ръководител на отдел в Центъра за оценка на риска. Той е бил директор и на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча, както и заместник-генерален директор на Националната Ветеринаромедицинска служба.

По време на своята научна дейност, проф. Паскал Желязков е изготвил повече от 90 научни публикации и научни доклади. Завършил е ветеринарна медицина, както и Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в гр. Стара Загора. Отлично владее английски и руски език.

Проф. Паскал Желязков е имал и политически амбиции. Преди две години той е издигнат за кандидат за депутат от квотата на БСП.

Първи заместник на проф. Паскал Желязков в Агенцията по храните ще бъде д-р Марияна Шумова. В настоящия момент тя изпълнява длъжността началник отдел в дирекция “Граничен контрол”. Д-р Шумова вече има подобен опит, защото преди време тя е била ръководител на областната дирекция по безопасност на храните в Хасково. Тя наследява на поста на заместник-изпълнителен директор д-р Тодорка Янковска-Стефанова.

Досега шеф на Агенцията по храните бе инж. Дамян Илиев, чиято оставка бе искана многократно от различни организации и граждани. Партия “Възраждане”, БСП и “Демократична България” също поискаха официално Дамян Илиев да слезе от поста, след като чумата по свинете и масовата евтаназия на животни доведе до истински хаос в страната.

Според информациця на “Свободна Европа”, Дамян Илиев сам е подал своята оставка като шеф на БАБХ, посочвайки влошено здраве като причина за това.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *