Бивш шеф на “Пирогов”: Карантината за коронавируса е пресилена

Ситуацията с короновируса коментира днес бившият директор на “Пирогов” доц. Спас Спасков. Той заяви, че по света излишно се провокира паника у населението, след като всъщност става единствено дума за друга форма на грип. Той смята, че всеобщото притеснение в случая е преувеличено.

Относно заразените с короновирус хора в България, засега данните сочат, че все още у нас няма такива. Това обаче не важи за съседните ни страни, където има регистрирани случаи. Става въпрос за Гърция, Северна Македония и Румъния.

Доц. Спас Спасков, коментира още и мярката за спазване на 14-дневен карантинен срок за българи, завърнали се от страни, където има огнища на заразата. Според него, такава една мярка е пресилена и недобре обмислена, предвид това, че по същата логика трябва да бъдат поставени под карантина и близките на тези същите хора, а това е на практика неприложимо.

По последни данни, позицията на МЗ е, че всички хора, на които им е била препоръчана карантина, следва да вземат болничен лист за целия срок, като този болничен трябва да бъде издаден от тяхното джипи.

Да, но в същото време д-р Николай Брънзалов, който е зам.-председателят на Българския лекарски съюз, каза, че не съществува доброволна карантина. Той обясни, че всеки гражданин трябва сам да пожелае да постъпи отговорно. Същевременно обърна внимание, че тъй като у нас все още няма случай на COVID-19, това говори, че граничните власти си вършат много добре работата.

От своя страна, началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, също взе отношение по темата с коронавируса, като каза, че засега всички проби са отрицателни и е ако се потвърди наличие на вируса при някой от пациентите, то всички ще бъдем своевременно уведомени за това.

Припомняме също и за заседанието, което министър-председателят Бойко Борисов свика днес в Министерския съвет, за да се докладва за мерките срещу коронавируса и средствата, които трябва да се отпуснат за тяхното изпълнение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *