Кражбите в София: предимно сутрин

Противно на очакванията, че крадците влизат в домовете ни предимно вечер, се оказва, че има друг часови интервал, който предпочитат. Тази сутрин в сутрешния блок на bTV Марио Киричков от отдел “Криминална полиция” – СДВР разкри, че между 8 и 11 часа е времето, в което се осъществяват повечето домови кражби в София.

Причината е повече от логична: няма кой да подаде сигнал. Имайки се предвид, че стандартното работно време започва от 8 или 9 сутринта, се предполага, че повечето хора вече са тръгнали за работното си място, а тези, които са били нощна смяна, най-вероятно още не са се прибрали.

Става ясно още, че най-често крадците задигат пари, бижута и битова техника. Те влизат в жилищата, разбивайки ключалката или използвайки шперц. Оказва се, че са нужни средно между 3 и 4 минути, за да се разбие една врата. Ако пък не успеят да се справят с бравата, някои крадци купуват същия модел и правят “тренировки на сухо”, докато постигнат успеваемост. Разбира се, може да се окаже, че вратата на дома е непокътната, а крадецът да е влязъл през отворен прозорец или балконска врата. Затова е препоръчително, дори и да живеете на висок етаж, да не ги оставяте отворени, докато ви няма.

Всеки дом се наблюдава между 3 и 5 дни, преди крадците да пристъпят към действие, разкрива още Марио Киричков. Когато апашите са готови да нахлуят, изпращат някой да позвъни на вратата, най-често жена, за да се убедят, че наистина няма никой в жилището. Освен това проверяват и дали съседите са в домовете си по това време.

От телевизията разкриха данните на МВР за битовите кражби през лятото, макар че сезонът все още не е приключил. До момента, в сравнение с миналата година, те са по-малко или иначе казано: през 2018 година са регистрирани 318 кражби и са задържани 25 души, а това лято са установени 260 кражби, като задържаните са 25 души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *