Да спрем да произвеждаме безработни висшисти

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова откри двудневното изложение “Образование без граници” и кариерния форум “Образование и кариера” в Националния дворец на културата. Тя заяви, че “книгите, образованието и ученето са отворени прозорци към света, но в технологичния век ще имат особено място.”

По думите на вицепрезидента, трябва да се откажем от т.нар. “бързо хранене” в образованието. Йотова добави, че “успешната кариера е резултат от протегнатата ръка между образование и работодатели”. Вицепрезидентът отново напомни, че за съжаление България произвежда твърде много безработни висшисти.

Говорейки за младите хора под 25-годишна възраст, Илияна Йотова ги определи като “трудно подчиняващи се на йерархия, със силно чувство на лична автономия, с по-голяма нагласа за търсене по света на своето място и едновременно търсене на сигурност.”

Разбира се, заплатата остава сред основните приоритети на младите хора в образованието, но важни са още добрите условия на труд и кариерното развитие. Илияна Йотова заяви, че работодателите трябва да имат това предвид.

Негативен атестат е, че има сериозна пропаст между хората с по-добро образование от големите градове и младите хора от по-малките населени места, които получават по-лош старт в живота. Вицепрезидентът отчете, че за съжаление социалната система не успява да защити по-слабите. Йотова е на мнение, че свежото попълнение на пазара на труда и в икономиката не търси развитие поради песимизма си.

Илияна Йотова добави, че специално внимание трябва да бъде насочено към хората с увреждания, които не винаги получават шанс за професионална изява заради своите заболявания.

През тази година форумът цели да представи образователни инициативи от нов тип. Това е неговото 11-то издание до момента. Някои от лекциите ще бъдат за основните правила на потребителите. Този път ще има организирана и младежка конференция, отнасяща се за правото на образование.

В изложението участват работодатели, университети, фирми, академии, организации и институции. От “Образование без граници” призоваха образованието да бъде отговорна и сериозна крачка към успешно кариерно развитие у нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *