България на последно място по върховенство на закона в ЕС

Отново негативна статистика, свързана с живота у нас. Според годишния доклад на либералната немска фондация “Фридрих Науман”, България се намира на последно място в Европейския съюз по върховенство на закона. Фондацията изследва този показател в общо 45 държави, като данните са валидни за предходната 2018 година.

Според фондацията, у нас “държавата е превзета от неформалния съюз на политическа и бизнес олигархия, организирана престъпност, едва реформирани спецслужби и пристрастни медии”. Споменава се, че разпространението на фалшиви новини у нас е масово, като все повече се поддават на тяхната манипулация. Изследването е направено от регионалния офис на фондацията за Източна и Югоизточна Европа, разположен в София.

“Не се опитваме да преоткриваме колелото и затова използваме информация, данни и индикатори от съществуащи авторитетни източници. Но ние ги комбинирахме по нов начин, така че да отразяват нашите либерални ценности и визията ни за това как трябва да изглеждат инстиуциите и организациите, защитаващи нашите основни свободи”, заяви по отношение на доклада д-р Райнер Адам, оглавяващ офиса на фондацията в София. Той допълва, че изследването се фокусира върху три основни свободи на хората – икономическа, социална и политическа.

От фондацията са на мнение, че през миналата година се е забелязала по-голяма политическа стабилност у нас, но главно заради липсата на избори и председателството на ЕС. Няма обаче особено развитие по добре познати проблеми, като например кой и как финансира партиите, как се използват медиите, купуването на гласове, контролираният вот и ограничението воденето на кампания да става само на български език.

Правораздавателната система в България е независима, но подложена на силен натиск от страна на политическата власт и могъщи бизнесмени, посочва се още в доклада.

Колкото до свободата на медиите, докладът на немската фондация не казва нищо ново. България е на най-ниското ниво в целия Европейски съз, намирайки се единствено зад Русия, Беларус и Турция в цяла Европа. Нещо, което редовно се отчита и от организацията “Репортери без граници”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *