София черпи опит от Лисабон за зелените политики

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова проведе среща със заместник-кмета на Лисабон Хосе Са Фернандес. Двамата обсъдиха теми, свързани с климата и прилагането на зелени политики. Кметът на София заяви, че българската столица ще черпи опит от Лисабон в тази насока.

Фандъкова заяви, че за София е важно да прилага зелена политика, тъй като това допринася за по-чист въздух и по-добро здраве на жителите на града.

“Интересуваме се от опита Лисабон в тази сфера, който ще е “зелена столица на Европа” за 2020 г. През последните години София инвестира в развитието на най-екологичния транспорт – метрото, модернизирането на градския транспорт, като доставихме и първите електробуси с нулеви емисии. Предстои закупуването на още 15″, обяви Йорданка Фандъкова пред репортерите.

Тя припомни, че понастоящем столицата изпълнява програма за активно възстановяване и изграждане на паркове и градини. С добро темпо тече и процес по залесяване. Последният голям проект е  засаждането на Новата гора на София на площ от 225 дка.

Хосе Са Фернандес от своя страна посочи, че Лисабон също ще потърси “ноу-хау” за успешни практики от страна на родната столица.

“Задълбочаваме сътрудничеството между двете столици, които са градове с древна история. Целта ни е споделянето на опит и успешни практики за подобряване на качеството на живот на хората, с акцент върху справянето с предизвикателствата от промените в климата”, каза Хосе Са Фернандес.

Португалската столица спечели званието “зелена столица на Европа” за 2020 година. Лисабон работи изключително активно в три определени направления: устойчивата градска мобилност, ограничаването на ползването на коли чрез приоритизиране на градския транспорт и пешеходното движение, както и развитие на система за зарядни станции за електромобили.

Столицата на Португалия работи активно и по посока разделно събиране на боклука. Една от целите на града е да направи така, че отпадъците да се превърнат в производствена енергия за поне 150 хиляди домакинства. София ще потърси подобен опит и ще обсъди прилагането му у нас, обеща Йорданка Фандъкова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *