Депутатите окончателно приеха Закона за хазарта

Парламентът окончателно прие промените в Закона за хазарта и с това се слага край на дейността на частните лотарии. Припомняме, че предложението внесе Валери Симеонов от НФСБ и вчера промените бяха одобрени на второ четене.

Макар и малцинство, все пак имаше депутати, които гласуваха с “против” и “въздържал се”, но не стана ясно кои, тъй като камерите не ги показаха.

Веднага след 14-дневния срок, който е регламентиран за обнародването на закона в Държавен вестник, лицензите ще бъдат отнети, в случай, че президентът не наложи вето. Разбра се, също, че няма да има преходен период, въпреки, че първоначално беше предвиден 3-месечен такъв.

По този начин, държавата ще поеме монопола при организирането на лотариите, чрез  “Българския спортен тотализатор”, като големите печалби, ако има такива, след спирането на „Национална лотария“ си остават без гаранция от държавата.

Така излиза, че ако някой е спечелил, след отнемането на лицензите, той сам ще трябва да си търси парите, като закона не е споменал точно по какъв начин ще става това. Отбелязано е единствено, че сумите ще се изплащат по правилата на съответната игра. Първо беше решено това да стане до края на 2025 г., но според лидера на НФСБ държавата не трябва да намесва по тези въпроси.

Кое е най-важно, от всичко казано дотук, за нас?

Още от деня на влизането в сила на закона, продажбата на билети на Национална лотария спира, а тези, които са останали, трябва да се унищожат до края на годината. Самият Валери Симеонов призова хората вече да престанат да търкат билетчета.

Обвиненията срещу Божков

Скандалният бизнесмен Васил Божков има повдигнати задочно седем обвинения, сред които организация на престъпна група, изнудване, пране на пари, принуда, данъчни престъпления. Вече стана ясно, че той е ощетил хазната с 500 млн. лв., за последните 5 години.

Припомняме, че досега “Националната лотария” бе свързана с Делян Пеевски и неговата верига “Лафка”, където се продаваха билетите. Валери Симеонов е категоричен, че на по-късен етап няма да бъдат допускани нови частни оператори, а Спортният тотализатор продава билети в собствените си пунктове или в допълнително изградена партньорска мрежа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *