Ремонтът на Западен парк ще се забави с половин година

Ремонтът на Западен парк в София най-вероятно ще се забави с около шест месеца, показа проверка на “Дневник”. По първоначален план ремонтът на парка трябваше да приключи на 6 юни тази година, но от моментното му състояние се вижда, че все още ремонтните дейности са далеч от приключване.

Информационната табела на обекта вече бе сменена с нова, където крайният срок на ремонта е продължен до 10 декември 2019 година. В този момент някои от алеите са разкопани за полагане на подземни комуникации и кабели за осветление, докато други от тях са потънали в кал. Все още няма никаква следа от планираните детски и спортни съоръжения.

Ремонтът на Западен парк е финансиран със солидната сума от 11 милиона лева по оперативна програма “Региони в растеж”. 2.38 милиона от тях са национално съфинансиране.

От организацията “Спаси София” предупреждават, че в този момент паркът е непроходим, като на множество места има необезопасени изкопи. “Не трябва да забравяме, че Западният парк е и важна пешеходна връзка на жителите на “Люлин” с останалите части на града, която вече почти година е блокирана”, обясни активистът от “Спаси София” Борис Бонев.

Фирмата главен изпълнител на обекта “Галчев инженеринг” коментира, че не знаят за нов краен срок и пожелаха да им бъде отправено писмено запитване, за да потърсят информация. За удължаване на срок не знаят и от фирмата за строителен надзор “Софинвест”.

Запитване бе отправено и към пресцентъра на Столична община, която е възложител на проекта. Оттам коментираха, че удължаването се е случило заради дъждовни дни, поради които в парка не е можело да се работи. Именно заради това с 86 дни бе удължен и ремонтът на столичната ул. “Граф Игнатиев”. Остава въпросът обаче, дали в случая на Западен парк, при планирани 365 дни за строителни дни, 180 са били дъждовни или с обилни снеговалежи.

На този етап от Общината обещаха да проверят по-детайлно причината, поради която още едно лято Западен парк няма да може да бъде използван от софиянци.

снимка: “Дневник”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *