Бременността и нужните изследвания

Когато сте бременна, вие и бебето сте най-важни. Затова е задължително да се грижите за здравето си и да не пропускате рутинните прегледи. Освен тях са нужни и изследвания – някои са задължителни, други препоръчителни, а трети са само при нужда. Те зависят и от етапа на вашата бременност. 

В статията ще обърнем внимание както на тях, така и на периода, в който да ги направите. Ще разберете защо са важни и как можете да предотвратите развитието на усложнения с тяхна помощ.
Бременността и нужните изследвания

Източник на изображението: pexels.com

Видове изследвания при бременност

Направените навреме тестове помагат за доказването или отхвърлянето на потенциални здравословни проблеми както при вас, така и при бебето. Те дават на специалистите нужната информация, за да ви назначат подходящо лечение. 

Изследванията са от полза и на бъдещите родители, които ще имат възможността да вземат информирани решения за бременността. 

Това са всички задължителни изследвания при бременност, които трябва да направите:

 • Тест за бременност – извършва се, когато имате съмнения, че може би сте бременна. Това могат да бъдат редица симптоми, най-честият от които е закъснялата менструация. 
 • Кръвна група и Rh фактор (резус фактор) – установяването на вашата кръвна група и Rh фактор е от полза за предотвратяването на усложнения. Такива са възможни, ако резус факторът на бебето е различен от вашия. 
 • Биохимичен скрининг – извършва се между 11-та и 13-та седмица от бременността. С него се установява наличието на хромозомни аномалии.
 • Фетална морфология – подробен ултразвук, проследяващ развитието на бебето около 19-та до 23-та седмица. Може да се разбере както пола на плода, така и дали развитието му протича нормално. 
 • Мониторинг на сърцето (NST) – след 28-та седмица се проследяват сърдечните звуци на бебето. Мониторингът е задължителен особено при високорискови бременности.
 • Изследвания за инфекции – назначават се в началото на бременността и около 36-та гестационна седмица. Дават информация за наличието на инфекция и заболявания като СПИН, хепатит и сифилис.

 • Микробиология на влагалищен секрет – нужно изследване, за да се провери вагиналното ви здраве. Извършва се два пъти по време на бременността. В случай на дискомфорт, течение или неприятна миризма, трябва да посетите акушер-гинеколог. Тези симптоми може да подсказват наличието на инфекция.
 • Кръвна картина – редовните кръвни изследвания са нужни за проследяване на здравето ви, особено за нивата на желязо и хемоглобин. Не забравяйте, че тежката желязодефицитна анемия може да доведе до преждевременно раждане. 
 • Урина и СУЕ – проследяват се нивата на протеините, както дали са налични бактериални инфекции.. 
 • Онкоцитонамазка –  тя служи за да се изследват цервикалните клетки. Те дават информация за наличието на рак на маточната шийка. 

Представяме ви и рутинните прегледи и изследвания:

 • Първи преглед, 5-та до 6-та седмица – потвърждава се бременността и се назначават изследвания. 
 • Втори преглед, 7-ма до 9-ма седмица – преглежда се медицинската ви история и резултатите от изследванията.
 • Трети преглед, 16-та до 20-та седмица – назначават се фетална морфология и кръвни изследвания.  
 • Четвърти преглед, 22-ра до 26-та седмица – извършва се доплерово изследване и се оценява функцията на плацентата. 
 • Продължаващо наблюдение, след 28-ма седмица – преди самото раждане се провеждат още поне 4 прегледа, ако нямате усложнения. В тях се правят тестове и ултразвукови прегледи, с които се наблюдава развитието на вашето бебе. 

Допълнителни изследвания при необходимост

Ако сте предразположени към заболявания или имате усложнения, вашият акушер-гинеколог ще назначи и други изследвания. Това изцяло зависи от вашето състояние и придружаващи заболявания, тъй като всяка бременност е напълно различна.

Ето какви могат да бъдат те: 

 • Генетични тестове – открива генетични дефекти, които могат да засегнат вашето бебе.
 • Амниоцентеза –  проследява амниотичната течност за генетични аномалии.
 • Тест за инфекция с токсоплазмоза и рубеола и двете инфекции не са често срещани, но е добре да проверите за наличието им. Особено, ако имате домашен любимец. 
 • Тест за гестационен диабет – наблюдава кръвната захар, жизненоважна при определени бременности.

Заключение

Изследванията по време на бременност за от съществено значение за здравето както на майката, така и на плода. С тяхна помощ е възможно да се открият усложнения, които позволяват навременна намеса и вземането на правилни за семейството решения. 

Редовното наблюдение не само дарява със спокойствие бъдещите родители, но допринася за безпроблемната бременност. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *