Педиатри от София излизат на протест

Пореден протест на медици се подготовя днес в София. Да протестират излизат лекарите от специализираната болница по детски болести “Проф. д-р Иван Митев” в столицата. Те желаят по-добри условия за изпълнение на своята работа и по-достойно заплащане за техния труд.

В момента “Проф. д-р Иван Митев” е единствената съществуваща детска специализирана болница, но медиците не са доволни от условията на труд. Те настояват за отпадане на лимитите, които им пречат да приемат за лечение всички деца, имащи нужда от помощ. Също така, лекарите искат изработената от тях работа да се заплаща от здравната каса. Установено е, че в болницата има силен недостиг и на достатъчно качествена апаратура.

Сред останалите искания на лекарите е и специален статут за болницата, който евентуално да я раздели от останалите търговски дружества. Това, от своя страна, би позволило на държавата да окаже по-силна подкрепа на болничното заведение и педиатричните грижи в него.

Вчера лекарите от болница “Проф. д-р Иван Митев” проведоха среща със здравния министър Кирил Ананиев. Министърът прояви разбиране към исканията им и обеща подкрепа, но въпреки това протестът им днес ще се състои по план. Лекарите са категорични, че в момента не могат да разчитат единствено на обещания, а желят да получат гаранции, че ще видят истинска промяна на ситуацията.

От здравното министерство разпространиха официално становище с резултати от проведената среща. Протестиращите медици обаче отговориха с недоверие. Кирил Ананиев уверява, че новата детска болница, която предстои да бъде изградена до две години, ще отговаря на всички изисквания на лекарите в момента. Тя ще разполага със специален статут и приоритетно финансиране, уверява Ананиев.

Лекарите обаче отговарят, че те желаят да видят промяна на настоящата болница, без това да има нищо общо с бъдещата такава. Те припомнят, че “Проф. д-р Иван Митев” е единствената специализирана педиатрична болница в момента, но работата им е крайно затруднена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *