Близо половината българи обвиняват държавата за несгодите си

Близо половината българи смятат, че държавата е виновна за несгодите в живота им, които ги съпътстват. Това показва проучване на “Галъп Интърнешънъл”, поръчано от Българската национална телевизия. Данните показват, че цели 46% от анкетираните са отговорили, че държавата е виновна за повечето проблеми в живота им. 42% са заявили, че нямат такова усещане, докато останалите 12% са без мнение по въпроса.

Изследователите посочват, че голям от процент от хората, които не винят държавата за проблемите си, са представители на младото поколение между 18 и 25 години. И обратното – с напредване на възрастта, хората са все по-склонни да обвиняват държавните органи за проблемите, които съпътстват живота им. Това до известна степен означава, че обществото ни е разделено по въпроса.

Тук все пак трябва да посочим, че не е изцяло ясно, какво точно имат предвид повечето хора, когато казват, че държавата е виновна за проблемите им. В случая липсва тясна конкретика в техните отговори.

57% от българите признават, че общественото мнение за тях е важно. Те признават, че обръщат внимание на онова, което останалите мислят за тях. 38% казват, че за тях това не е от значение. По-голяма част от анкетираните, които казват, че мнението на другите е важно за тях, са представители на по-възрастното поколение, посочват данните.

Какво е отношението на българите към Църквата? Изненадващо или не, тази институция все още се ползва със сравнително високо доверие сред българите. Доверието към нея се запазва в региона между 40 и 50%. Не са малко обаче хората, които изпитват известно недоверие към БПЦ. Предишни изследвания на “Галъп” посочват, че редица българи свързват Църквата с проблеми като връзки с бизнеса, луксозния лайфстайл на духовниците и липса на достатъчно близка връзка с обикновените хора. Авторите на изследването все пак посочват, че е обичайно за света ролята на религията да намалява. В сравнение обаче с повечето останали държавни институции, доверието към БПЦ е сравнително високо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *