Писателят Иън Макюън открива лично фестивала CineLibri

Четвъртото издание на фестивала за литература и кино CineLibri ще бъде открито от специален гост, а именно – британският писател, сценарист и общественик Иън Макюън.

Това не е никак случайно, имайки предвид, че първият излъчен филм на фестивала ще бъде лентата “На плажа Чезъл” от 2017 година. Филмът е екранизация на един от романите на Иън Макюън. Самият той е и негов съсценарист. Откриването на фестивала ще се състои на 10 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК.

Освен че ще открие CineLibri 2018, Иън Макюън ще бъде удостоен и с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет. Специално за откриването на фестивала организаторите са подготвили зрелищна програма, включваща атрактивна хореография и видео мапинг.

“На плажа Чезъл” ще бъде излъчен след тържествена церемония, на която се очаква да присъстват куп официални гости и различни кинотворци от България и чужбина.

Сред водещите актьори в “На плажа Чезъл” са Сърша Ронън (“Изкупление”) и Били Хауел (“Дюнкерк”). Те влизат в образите на двама влюбени, но с различен социален произход. Флорънс (Ронан) е талантлива цигуларка от висшата класа, докато Еди (Хауел) е беден студент със скромни възможности във финансов и социален аспект. Това обаче не пречи на двамата да се влюбят и дори да се оженят. Историята на филма следва техния меден месец на плажа Чезъл. Режисьор на филма е Доминик Кук, известен с множеството си успехи в света на театъра. Сред останалите актьори в лентата са Емили Уотсън, Ан-Мари Дъф и Самуел Уест.

От 20 август можете да си закупите early bird билети за официалното откриване на фестивала. Това можете да сторите тук, както и в билетния център на НДК.

Четвъртото издание на CineLibri ще се проведе в периода между 10 и 24 октомври. Фестивалът ще ни предложи над 300 прожекции, над 40 кинопродукции, специални гости и събития. През тази година CineLibri ще се проведе под мотото “Любов между редовете”.

Вижте и трейлър на CineLibri 2018:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *