“Витоша рън” – 18 километра маратон по специален повод

Тази неделя отново ще се проведе маратонът “Витоша рън”. Желаещите да демонстрират умения в бягането ще имат възможността да пробягат 18-километровата дистанция от центъра на София до Черни връх. Този път маратонът ще отбележи и една специална годишнина, а именно – 123 години от възникването на организираното туристическо движение в България.

Събитието се организира от сдружение “Маратон” и ще се състои тази неделя. Участниците ще потеглят в 9 часа сутринта, като началната точка е билетният център на НДК. Дължината на трасето е 18 километра с обща положителна денивелация 1734 метра. Организаторите са подготвили три подкрепителни пункта, които ще бъдат разположени по трасето. За да няма объркани участници, маршрутът ще бъде маркиран с ленти и табели.

До този момент във “Витоша рън” са се регистрирали повече от 300 участници, които искат да изпробват себе си. Контролното време за изкачване до върха е фиксирано на 5 часа. На този етап рекордьор за най-бързо изкачване е Шабан Мустафа, който през 2015 година стига до крайната точка за време от 1:36:46 часа. За регистрация във “Витоша рън” посетете уебсайта на сдружение “Маратон”.

Събитието “Витоша рън” се провежда за 12-и пореден път. Любопитно е, че по трасето от “Златните мостове” до Черни Връх маратонците ще преминат и през обновения заслон “2057” в местността “Три кладенци”. Неговото откриване също е насрочено за идната неделя.

Организацията от страна на Сдружение “Маратон” е в партньорство със Столична община и Български туристически съюз.

Паралелно с маратона, ще бъде проведен и колоездачен поход и аматьорска надпревара по планинско бягане с дължина 4 километра. Началото на тези две инициативи ще бъде в съответно 10 и 11 часа, а началната точка на тръгване е хотел “Морени” в столицата. Участието в тези две събития е без входна такса, а за желаещите да се включат има осигурен безплатен транспорт. Автобуси ще потеглят в 8.30 от Национален стадион “Васил Левски”.

Е, готови ли сте да се включите?

снимка: Владислав Георгиев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *