Детска приказна градина

С бързото израстване на децата, в живота на всеки родител, настъпва решаващия момент дали да го запише на детска градина. Понякога, добра алтернатива са и близките роднини, които могат да се заемат с гледането на детето. Но както всички знаем, не всеки може да се възползва от тази възможност. 

Поради тази причина, детските градини са действително удобен вариант. Но дори при тях, нещата не са толкова лесни. В днешно време, записването на детска градина става все по-трудно. 

А родителите не искат да правят компромис с първото възпитателно заведение, което ще посещава детето им. Друг често възникващ въпрос е свързан с избора между държавна или частна детска градина . Със сигурност и при двата типа присъстват предимства и недостатъци, нека ги разгледаме по-подробно. 

Избор на подходяща детска градина

Намирайки се в този етап, в който трябва да решите коя детска градина е по-правилна за вашето дете, трябва да бъдете информирани. Близки и приятели, също могат да ви помогнат в избора, но най-добре е да проучите сами всички плюсове и минуси. 

Прием 

Едно от основните предимства на частната детска градина е сравнително по-лесното записване. Макар, че те стават все по-предпочитани и лесно се запълват, все пак вероятността да бъде прието детето ви е по-голяма. 

Комуникация

Друг важен критерий, на който повечето родители държат много е обратната връзка. В държавните детски градини има такава, но не е толкова засилена, като тази в частните. Редовната комуникация между педагозите и родилите, е определено сериозно преимущество на частната градина. 

Различен подход

В повечето частни детски заведения, се предлагат иновативни подходи на обучение. Обикновено се изразяват върху фокусиране на творческите данни на децата. По този начин дават свобода на действие и себеизразяване. Така децата не приемат процеса, като рутинен и задължаващ, а като приятен и интересен. 

Това от своя страна оказва влияние и върху развитието на децата. Набляга се на силните им страни и талантите, респективно придобиват повече увереност. 

Индивидуалното внимание е много важно, за да може всяко дете да се чувства значимо. Това е важен фактор, който е добре да имате предвид. Особено, ако вашето дете има по-специфични нужди по отношение на емоционалното или здравословно състояние. 

Модерна обстановка 

Всеизвестен факт е, че материалните бази в частните детски градини, превъзхождат значително тези в държавните. Макар, че благодарение на някои европроекти, държавните детски заведения, действително придобиха по-съвременен вид. Въпреки това, в зависимост от детските градини, към които сте се ориентирали, се опитайте да проучите повече за средата. 

Без значение от статута на детската градина, тя трябва задължително да отговаря на определени условия. Стандартите по отношения на безопасността в заведенията са високи. Затова на какъвто и избор да се спрете, можете да сте спокойни, че оставяте своето дете на сигурно място. 

Работно време и престой

В все по-динамичния живот, в който живеем се налага да бъдем максимално адаптивни и гъвкави. Това важи и за работещите родители, на които често им се налага да се отзоват за допълнителни часове. В това отношение, частната детска градина взима превес в избора. 

Обикновено работното време на частните градини е по-удължено от това в общинските. Също така, някои от тях работят и през летния сезон. Със сигурност тези фактори, представляват сериозно предимство при заетите мама и татко. 

Такса

Погледнато от финансова гледна точка е ясно, че държавните детски градини, превъзхождат частните. Необходимите средства, са фактор и то с голяма тежест, тъй като не всяко семейство е способно да посрещне по-високи разходи. Още повече, когато става дума в дългосрочен план.

Контрол

Имайки предвид, че групите в частните градини, численността е по-малка, това дава предпоставка и за друго предимство. Освен индивидуалния подход, се осигурява и по-добър контрол над децата. 

Той има важна роля, по отношение на хигиенните навици, по време на хранене и при всички други занимателни дейности. По този начин, се достига до по-градивно и възпитателно отношение към децата. 

Източник на снимката: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *