Два български филма ще участват в конкурса на “София филм фест”

Два са българските филми, които ще вземат участие в тазгодишния конкурс на кино фестивала “София филм фест”. Това са “Снимка с Юки” на Лъчезар Аврамов и “Прасето” на Драгомир Шолев. Те ще се състезават с чуждестранните продукции за голямата награда на 23-ия до този момент фестивал “София филм фест”. Изданието на фестивала ще се проведе в периода между 7 и 17 март, като и тази година се очаква добра посещаемост от страна на киноманите у нас.

“Снимка с Юки” е дебют на режисьора Лъчезар Аврамов. Филмът е създаден по разказ със същото заглавие на писателя Мирослав Пенков. За адаптирането на разказа на голям екран е помагал и Димитър Стоянович. Филмът проследява живота на български емигрант и японка в Канада, които след многократни опити за забременяване, търсят прилагането на инвитро процедура в България. Там обаче трагичен инцидент е на път изцяло да обърне живота им. В главните роли в “Снимка с Юки” са Руши Видинлиев и японската актриса Кики Сигуно.

“Прасето” на режисьора Димитър Шолев е независим проект, който още преди 4 години бе представен на Sofia Meetings. Филмът участва на фестивала в Торино, а на фестивала So Independent взима наградата за най-добър проект. Историята на лентата засяга агресията в училище, разказвайки за 13-годишно момче с прякор “Прасето”. Той е всекидневно подложен на тормоз от страна на своите съученици.

“Стена” е полско-германска продукция, определяна като един от фаворитите на “София филм фест” тази година. Това е дебют в пълнометражното кино за режисьора Бартош Грудзиецки от Полша. Филмът разказва за бедните и богатите, града и селото, бъдещето и миналото в съвременна Полша. Главен герой на историята е селското момиче Анна, което съдбата среща с богата двойка от столицата Варшава. Водена от желанието си за по-различен живот, Анна им помага в търсенето на руини. По време на пътешествието тя се превръща в сериозна конкуренция на жената и дори в заплаха за отношенията между столичаните.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *