Скандалът с апартаментите стигна и до “Икономист”

Скандалите с имотите на властта бяха засегнати като тема и от световноизвестното списание “Икономист”. Престижното издание пише, че всичко това може и да провали плановете на премиера Борисов да извади България от мониторинга на Европейския съюз. Статията на списанието е озаглавена “Тайни и лъжи; Политически скандал с луксозни жилища в България; Бляскавите апартаменти изискват обяснение.”

Според анализаторите на “Икономист”, всички тези скандали биха могли да влошат бизнес климата у нас. Споменава се, че съществува риск от разрастващи се протести срещу корупцията в страната. Това, от своя страна, би могло да се насочи към фирмите на бизнеса, ако те се окажат замесени в подобни афери с властта.

Мнението на анализаторите на “Икономист” съвпада с разпространения ден по-рано доклад на “Икономист интелиджънс юнит” (EIU). Там се споменава, че условията за правене на бизнес в България могат сериозно да се променят в следващите две години, при това – в недотам добра посока.

В статията на “Икономист” има описание на сградата “Летера” и вече добре известния псалм, изписан върху нея. Статията посочва, че скандалът с апартаментите е ядосал повечето от българите. Допълва се обаче, че в случая сумите в този корупционен скандал са далеч по-малки, отколкото при други шумни афери, като например рухването на банката КТБ.

“Икономист” посочва, че повечето медии у нас са се фокусирали върху малки подробности като недекларирани тераси, но всъщност не се задава по-важният въпрос – откъде купувачите има подобни пари. Прави се сравнение с Румъния по отношение на борбата с организираната престъпност и се посочва, че северните ни съседи имат по-добри резултати в това отношение. От “Икономист” допълват, че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е също толкова компрометирана, колкото и предишните ѝ версии, като дори нейният ръководител Пламен Георгиев е сред разследваните. От изданието допълват, че не се изключва вероятността от нови масови протести на територията на страната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *