Все повече iGaming software компании отварят офиси в България

През последните няколко години се наблюдава сериозен подем в привличането на iGaming компании на родна земя. Интересът към България се повишава стабилно, но е честно да кажем, че той никога не е отшумявал. Благоприятните условия за отваряне на офис в страната, както и фактът, че географски се намира в центъра на няколко часови пояса, позволява на всеки сериозен бизнес да отвори врати и да привлече нови кадри. Спокойно можем да кажем, че в страната се наблюдава IT ренесанс и прогнозите за неговото стихване са все още далеч.

Какво означава това за обикновения потребител? Освен фактът, че развлекателната индустрия се разраства главоломно и печели сериозен интерес на пазара, достъпът до предлаганите услуги се разширява все повече. Статистиката показва, че само за 2019 година от онлайн сектора за платени повече от 111.6 милиона лева в данъци, а само през първите 9 месеца се забелязва ръст от 17% на годишна база.

Според Българската Търговска Асоциация на Производителите и Операторите в Гейминг Индустрията, това са едва 10% от пазарния дял на онлайн хазартните игри, а останалите приходи все още се генерират от локални оператори. В България има и доста ревюта за различните провайдъри, като в портала Нострабет се категоризират букмейкъри по платформите, които използват и съответния рейтинг. Родните брандове Ефбет, Уинбет и Палмсбет също използват доста известни платформи за своята дейност. Развитието на този сектор генерира приходи за държавата, но освен това показва сериозен ръст и на технологичното ниво в страната, наличието на мобилни устройства в почти всеки средностатистически гражданин благоприятства сериозно за този ръст. Друг фактор, според същата институция е наличието на отлив от туристите в Турция, които също благоприятстват развитието на казината. Нека не забравяме, че наличието на 13 компании в България, при това някои от най-големите имена в брашна, дават не просто добри условия и възможности за печалба, но също така отварят допълнителни и дълготрайни работни позиции. Генерираните приходи, под формата на данъци, показват само, че страната е достатъчно добър домакин и приема свободно разрастващата се индустрия.

Хоризонтът на iGaming компаниите може да бъде леко затъмнен от някои европейски ограничения, които лимитират рекламирането на хазарт, поне в по-широк спектър, но и това е изпитание за бъдещето на онлайн хазарта в страната. Интересът на чуждестранните компании определено може да се смята за сериозен, особено след като забележим, че Kambi Group подписва договори с български компании за допълнително развиване на хазартните развлечения.

Друг важен фактор е, че през последните няколко години се наблюдава нарастване на българските онлайн играчи. През 2016 година, компанията NetEnt заявява, че иска да навлезе в този пазар, защото още тогава присъстват около 2 милиона регистрирани онлайн играчи, а днес най-вероятно това число може да се удвои. iGaming индустрията спокойно може да заяви, че България определено е едно от най-добрите полета, в които да развива своя бизнес. Намира се в страна, която може и партнира с изграждането на прозрачни и ясни правила и закони относно развиването на индустрията, генерират се не само печалби за клиентите, но и приходи под формата на данъци, но също така се обучават кадри, а с това автоматично се допринася и за свалянето на безработицата в страната. И най-важното, наличието на толкова компании води до изграждането на положителна конкуренция, както и на привличането на повече и повече клиенти. Много често ще откриете името на страната ни да се спряга като един от технологичните хъбове в тази индустрия. Освен наличието на квалифициран труд, последните години показват, че iGaming индустрията може да генерира приход от поне милиард долара, а това е фактор, който не бива да се подценява. България също така е пример, когато говорим за онлайн сектора, поради простата причина, че разполага с идеалната юрисдикция за индустрията.

И нека не забравяме, че именно интересът към IT сферата поставя страната ни като синоним за бързо усвояване и развиване. И според източници като Sigma повече от 80% от разработените продукти са създадени за експорт и се предоставят за употреба на чужди пазари. Господата от Forbes поставиха София в топ 10 на дестинациите за стартиране на бизнес. Към тези положителни фактори трябва да обърнем внимание и на друга подробност – страната ни е на 13-то място в класацията за страни, в които големите компании да аутсорсват своите дейности. Зад подобна титла стоят ниските такси за отваряне на фирма, както и ниски данъци за бизнеса, следователно не трябва да се изненадваме, че страната предлага най-добър хабитат за развиването на онлайн гейминг индустрията и хазарта. Бъдещето не може да бъде по-благоприятно за привличането и на други компании, особено след като изброихме позитивите, както за индустрията, така и за страната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *