Известният художник Здравко Палазов представи изложба за 35 години творчески път

Именитият български художник Здравко Палазов отбеляза 35 години творчество със специална изложба. Негови картини бяха представени в изложбената зала на Клуба на дейците на културата в гр. Смолян. Близки, съграждани и фенове на Палазов го уважиха и поздравиха, а бизнесменът и кандидат за кмет на града Стефан Сабрутев откри събитието с емоционална реч.

Сабрутев цитира думи по адрес на Здравко Палазов на акад. Светлин Русев, който казва за него: “Всяко докосване до живописта на Здравко Палазов само по себе си е откритие, което във време на хаос, разруха и насилие са като самотни вестители на човешкия стремеж към светлината.”

Изложбата на Здравко Палазов в Клуба на дейците и културата съдържа 35 негови произведения, сред които портрети, пейзажи и композиции. До момента неговата експозиция бе представена пред любители на изкуството в Пловдив, Варна и Бургас.

Здравко Палазов е възпитаник на Художествената гимназия в гр. Казанлък. Той продължава своето образование в Художествената академия в София, учейки живопис при проф. Добри Добрев. След завършването на Академията, Здравко Палазов се включва в изложбите на градове като София, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Бургас и др.

Освен това, Палазов показва своята работа и в чужбина. Негови картини са били показвани на изложби в САЩ, Канада, Германия, Япония, Русия, Австрия и др. Прозиведения на българския художник присъстват в множество частни колекции и галерии у нас и по света. Освен че е живописец, той е и страхотен илюстратор. Негови илюстрации са се появявали в книги на Уилям Мередит, Надежда Захариева, Найден Вълчев, Усин Керим и други.

Здравко Палазов е сред експертите, които участват в създаването на Закона за културното наследство. Упражнявал е дейността на директор на Художествената галерия в Смолян, а през този период галерията има активно присъствие в културния живот на града.  Изложбата си в Клуба на дейците и културата Здравко Палазов посвети на починалия наскоро поет Любомир Левчев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *