Работи се върху нова визия за демографската политика

Работна група вече действа по изготвянето на нова визия по отношение на демографската политика на България. Това потвърди в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Марияна Николова.

Работната група е съставена от експерти и учени от БАН, както и от практикуващи лекари от акушеро-гинекологичните болници. Докладът от работата на групата и предложените от нея решения следва да бъде готов до средата на месец юли, потвърди Николова.

Вицепремиерът заяви, че работната група вече е поставила конкретни проблеми за разглеждане, свързани с раждаемостта и пренаталните проблеми. Николова акцентира, че не само България, но и целият Европейски съюз има проблеми, свързани с демографската ситуация. Тя призова всички институции да бъдат обединени и да работят заедно по решаването на тези проблеми. Тя призова решенията по отношение на мерките да бъдат взети с така нужния консенсус.

“Правим анализ на законодателството. Трябва да има финансови стимули, но те трябва да са реални и измерими, съобразно възможностите на държавата”, сподели Николова. Тя заяви, че Министерството на труда и социалната политика ще предложи мерки, свързани с помощ към майките, ползващи домашни помощници. Тя говори и за осигуряването на безплатни детски градини до 5-годишна възраст.

Вицепремиерът коментира и скандалния казус, свързан с тежката катастрофа край Своге. Стана ясно, че на три семейства са изплатени подигравателни обезщетения в размер на 10 лева. Николова е категорична, че семействата трябва да получат пълни обезщетения от застрахователя. “След като един пътник има билет, той категорично е застрахован и не бива да доказва каквото й да е било. При евентуално завеждане на съдебен спор делото ще бъде спечелено от пострадалите”, каза тя.

Застрахователната компания “Бул Инс” търси начини да забави изплащането на обезщетения на роднините на загиналите в катастрофата. Обяснявайки обезщетенията от 10 лева, които са дали, “Бул Инс” коментираха, че налице са липсващи и фалшифицирани документи. От “Бул Инс” допълват, че ако не е било решението на КФН, то те е нямало да изплатят нищо на пострадалите от катастрофата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *