Официално: край на пластмасовите изделия от 2021 година

Все по-актуални за днешното съвремие са темите, свързани с опазване на околната среда и природосъобразен начин на живот. Прекомерното замърсяване на планетата и свръхпроизводството са факти, които могат да бъдат пагубни за живота и от ден на ден става все по-важно да мислим какво можем да направим и като отделни хора, и като общност, за да оправим нанесените щети, преди да са станали непоправими.

Един от най-големите замърсители е пластмасата, която почти буквално е навсякъде около нас. Навън се храним с прибори от пластмаса; пазарувайки готвена храна от супермаркети или ресторанти, я получаваме в пластмасови кутии; пием минерална вода в пластмасови бутилки; и още, и още.

Всичко това обаче е на път да се промени. Официално от днес стана ясно, че съветът на ЕС е одобрил въвеждането на ограничения за някои продукти от пластмаса, предназначени за еднократна употреба.

Ще бъдат въведени по-строги правила за изделията, които са сред 10-те най-разпространени замърсители по плажовете на Европа. Новите правила ще забранят употребата на онези продукти от пластмаса, на които съществуват заместители. От прес информацията става ясно още, че ще бъдат приети мерки за намаляване употребата на изделията, които биват най-често изхвърляни.

Удобството на пластмасовите пособия не може да бъде отречено, тъй като спестява почистване и носене. Но е факт, че всичко това е изключително вредно за околната среда и в ситуация като тази е нужно да поставим комфорта на второ място, в името на една по-добра планета, която да оставим на децата си.

До 2021 година забранени ще бъдат пластмасовите чинии и прибори, дръжките за балони и клечките за уши, както и сламките от пластмаса. Целта на държавите в Европейския съюз, както и тяхното споразумение, е до 2029 година да постигнат 90 на сто разделно събиране на пластмасови бутилки. Що се отнася до преработката им, идеята е до 2025 година 25 на сто от тях да бъдат преработени, както и 30 на сто до 2030 година.

Съобщава се още, че днешното решение е последен етап от процедурата по утвърждаване на новите правила.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *