Въвеждат нови правила за прием в детските градини

Промени по отношение на приема на деца в детските градини. Те ще бъдат въведени с новата общинска наредба за прием.

Децата, чиито родители работят или учат, ще получават повече точки за класиране, гласят промените в наредбата. По-малко ще бъдат местата за децата с ТЕЛК. Освен това, постоянният или настоящ адрес в района на детската градина ще носи 2 точки при класирането, а не както досега – 1. Колкото до децата със специални образователни потребности, местата за тях ще бъдат 2, а евентуално трето място ще се отпуска на следващ етап при необходимост.

В случай че наредбата бъде приета, тя трябва да заработи още при следващия прием в детските градини.

Директорът на Дирекция “Образование” Мария Минчева потвърди, че има и някои промени по отношение на братята и сестрите. Тези от тях, които посещават една и съща детска градина, близнаците и родените с разлика от 24 месеца, досега бяха класирани според социални критерии. Предложението е те да преминат към общите, което би увеличило шансовете те да посещават една и съща детска градина, обясни Мария Минчева.

Шансовете са това се увеличават, тъй като общи критерии се създава при класиране на 60 процента от отпуснатите общо места. Иначе има и промени при отпускането на места в категория “специални образователни потребности”.

Мария Минчева обясни, че при първо класиране ще бъдат обявявани по две места за деца с ТЕЛК, а останалото трето място ще бъде използвано единствено при необходимост. Причината за това е, че децата със специални образователни потребности се диагностицират през цялата година, поради което подобни случаи биха могли да се появят и по време на учебната година.

Колкото до децата с хронични заболявания, те ще бъдат приемани в детските градини чрез информационната система. Те ще могат да бъдат приемани от 3-годишна възраст нагоре. А останалите деца, които са под 3-годишна възраст, могат да бъдат приемани само с решение на работната група, създадена към дирекция „Образование“, обясни още Минчева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *