Над 1 милион българи обмислят емиграция

Преди около половин година бяха публикувани данни, че приходите от българи в чужбина са надминали чуждестранните инвестиции у нас. За 2017 година работещите зад граница сънародници са изпратили с 300 хиляди евро повече от чуждите вложения, като общата сума възлиза на над 1 милиард евро или по точно: на 1,15 милиарда, което е значително повече от постъпленията за 2016, равняващи се на 869 милиона евро.

И въпреки че вече няколко десетилетия все повече българи живеят навън, оказва се, че тенденцията за това продължава да бъде актуална.

Според данни от проучване на фондация “Фридрих Еберт” и Института за иконимика и международни отношения, повече от 1 милион сънародници от общо 4 милиона в трудоспособна възраст обмислят възможност за емиграция в чужбина. Това заяви Ивайло Калфин в ефира на БНТ 1.

95% от запитаните посочват като основна причина за това свое решение заплащането. Оказва се, че предимно хора със средно образование биха останали у нас, ако заплатата им е между 1000 и 2000 лева. Висшистите очакват възнаграждение между 2000 и 3000 лева, а 10% от анкетираните биха работили срещу заплащане от 3000 лева.

Калфин коментира, че определя изискванията като “не са трудно постижими”. Той допълни, че заплатите у нас растат средно, но в същото време неравномерно и именно неравенствата правят така, че една група от хора са с критично ниски доходи.

Как обаче изглежда профилът на кандидат емигранта? Най-често е мъж от областен град със средно образование. Бившият министър каза още, че работодателите искат да предприемат мярка за внос на чужденци, но 80% от българите не я подкрепят. Той допълни, че нискоквалифицираният труд у нас не е конкурентен с другите страни.

Ивайло Калфин все пак посочи и позитиви на миграцията, а именно, че много от фирмите инвестират в оборудване. Той смята, че това трябва да се подкрепи от държавата и да добие масовост.

Наблюдава се обаче тенденция, при която много от емигрантите – всъщност около половината от тях – се завръщат в родината. За да има още повече завърнали се у нас сънародници, изследването предлага не само да нарасне заплащането, но и да бъде подобрена социалната система.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *