Лекарите поискаха специален статут за болници с тежки случаи

Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз официално пожела специален статут за четири болници, обикновено поемащи най-тежките случаи, включително тежки инциденти, подобни на този с катастрофиралия автобус в Своге.

Колегията предлага изграждане на конкретни и ясни правила, отнасящи се за по-бързата комуникация и координация при тежък случай. Става дума за механизми, които да бъдат задействани при инциденти с голям брой пострадали в София и София-област.

Председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев разясни, че когато говорим за критични моменти, болниците биха могли да бъдат предупреждавани от центровете на 112. Това би спестило ценно време, отнасящо се за организацията на действие.

Д-р Меджидиев призна, че координацията при тежки инциденти не винаги е на добро ниво. Той даде за пример случаи, при които десетима ранени биват насочвани към “Пирогов”, а само един към Военна болница, например.

Въпреки че “Пирогов” поддържа постоянен болничен резерв от 160 легла за спешни случаи, шефът на болницата проф. Асен Балтов се застъпи за идеята на Столичната лекарска колегия.

Проф. Балтов сподели мнение, че наличието на допълнително осигурен финансов ресурс ще помогне на съответното здравно заведение да посрещне много по-адекватно своите пациенти. “Никой не знае кога може да се случи една ситуация”, цитиран бе той.

Над 400 души работят в спешното отделение на “Пирогов”. Когато се случи тежкият инцидент в Своге, 77 души са останали на работа след приключване на смените им, посочи проф. Балтов.

Според директора на “Пирогов”, по-добрата комуникация може да помогне да се подготвят за действие необходимите специалисти, а ако има нужда – да бъдат извикани допълнително такива. Често има случаи, в които определен специалист е нужен в залата за операции, но той тепърва трябва да бъде чакан да пристигне.

Специалният статут на четирите посочени болници би помогнал техните екипи да се организират навреме и да очакват пациентите. Също така, би се сложил край на практиката, повече пациенти да бъдат насочвани на едно място от линейките за сметка на останалите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *