60% от българите, върнали се у нас, искат да останат

Около 60% от българските мигранти, които са се върнали в България, биха искали да останат за постоянно. Това сочи проучване на икономисти от БАН и преподаватели от УНСС.

Изследването показва, че българските граждани напускат родината си най-вече по икономически причини. Завръщането им у нас обаче е подтикнато от семейни и социални такива.

Анкетирани са български граждани над 18-годишна възраст, пребивавали като работници в чужбина за поне три месеца. Повече от 55% споделят, че любовта към семейството им ги е накарала да се завърнат у нас. Сред другите причини за това са и грижи за по-възрастен или болен близък.

Сред социалните причини за завръщане у нас е носталгията по България – повече от 25% от анкетираните са я посочили. Следват прекалено трудната адаптация в друга страна и липсата на желание да се живее извън граница. Според други, мигрантите в чужбина чувстват твърде голяма несигурност, а 5.5% от анкетираните посочват, че са усетили спрямо себе си дискриминационно отношение.

Част от анкетираните са на мнение, че икономическата ситуация в България им позволява реализация, докато други се прибират у дома с идеята да стартират собствен бизнес.

Добрата новина е, че 59.7% от завърналите се у нас мигранти смятат да останат за постоянно в България. 12.1% обаче смятат отново да заминат, при това – за постоянно.

Повече от 50% от анкетираните споделят, че не са имали проблем с това да се адаптират отново след завръщането си в родината. За 22.3% обаче е имало проблем да си осигурят работа, докато при 9.6% е имало проблем при признаване на трудовия стаж и осигурителните права. Най-малко – 1.7% от анкетираните, са имали проблем с признаването на тяхната образователна и квалификационна степен.

Това е добра новина, особено имайки предвид, че през месец март БАН отправи прогноза, че около 25% от българското население ще изчезне до 2040 година. Разбира се, всички знаем за демографския проблем на България, но за съжаление, засега не виждаме и особено надеждни политики от страна на правителството за неговото решаване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *