ЕК ни натиска да представим план за борба с климатичните промени

България, наред с други страни като Германия и Франция е призована от Европейската комисия да представи по най-бързия начин своя план за енергетиката и климата, които са свързани с намаляването в Европейския съюз на емисиите газове с парников ефект до 2030 година.

Членките на ЕС бяха задължени да го направят още до края на изтеклата година, въ връзка с поемите ангажименти на ЕС в рамките на Парижкото споразумение за климата.

През лятото обаче Европейската комисия реши, че плановете за борба срещу климатичните промени могат да бъдат преработени допълнително, за още по-добър ефект.

Припомняме, че според ангажимента, ЕС се заема да снижи до 2030 г. парниковите емисии с 40%, в сравнение с техните нива от 1990 година. Същевременно Еврокомисията на Урсула фон дер Лайен се надява дори на по-добри резултати – 50 или 55 %, които да предложи на страните членки в средата на година, за да могат да бъдат ревизирани резултатите преди международна конференция за климата, която ще се състои в Глазгоу в края на тази година.

Все още само 19 от страните членки са предоставили своите национални планове, като статистиката е на според еврокомисаря по енергетиката Карди Симсон. Заедно с  Обединеното кралство, Румъния, Люксембург, Словения, Франция, Ирландия, Испания, България също е сред закъснелите.

Това е наложили да бъде изпратено писмо до министрите на тези държави, за да се даде по-бърз ход на събитията. То е било подписано от заместник-председателя на комисията Франс Тимерманс и от Кадри Симсон, които са наблегнали също и на това, колко е важно плановете да бъдат представени колко е възможно по-бързо.

Припомняме, че климатичните промени са изключително сериозна заплаха за природата и хората, а данните, получени до момента категорично го потвърждават- продължителни суши, наводнения и други природни катаклизми, които в последно време зачестяват и нанасят огромни щети. Затова и мерките, които трябва да предприемем, следва да бъдат незабавни.

1 thoughts on “ЕК ни натиска да представим план за борба с климатичните промени”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *