Започва процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ “Белене”

През месец февруари трябва да стартира процедурата за избор на инвеститор за проекта АЕЦ “Белене”. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова, която гостува в сутрешния блок на БНТ.

Петкова отново потвърди, че към проекта има интерес от страна на чуждестранни компании, като тепърва ще се уточнява, доколко сериозен е той. Тя заяви, че четири компании са заявили намерения да участват, сред които китайска и корейска. Някои от тях са изявили желание да участват и с доставката на част от оборудването на евентуалната централа.

Припомняме ви, че в края на миналата година Теменужка Петкова разкри пред депутатите, че до края на 2019 година трябва да бъде избран инвеститорът на проекта. По план целият процес трябва да премине през девет етапа.

Основният приоритет на правителството е да осигури условия на българската индустрия, правейки я конкурентна на международните пазари, добави Теменужка Петкова. Тя заяви това по повод недоволството на иднустриалните предприятия от новото поскъпване на тока, търгуван на енергийната борса. В първите десет дни на новата година на един от сегментите – “Ден напред”, електричеството поскъпна с около 90%.

Днес министърът посочи, че на този сегмент се търгува само 10% от продаваната през борсата електроенергия. Тя припомни, че по-голяма част от нея се закупува от електроразпределителните дружества. Именно поради това, между 15 и 25 януари предстои да им бъде направена проверка, за да се установи какъв точно е проблемът.

Теменужка Петкова напомни, че около 90% от търговията на борсата е при двустранни контракти. Иначе казано – големият бизнес би трябвало да купува енергията на подобни големи и дългосрочни контракти, за да се радва на по-изгодна цена.

Министърът също така добави, че е изключено да се говори за дефицит на ток като възможна причина за неговото поскъпване. Тя напомни, че през 2018 година, в сравнение с предходната, производството на електроенергия е нараснало с 2.6%, а на голяма част на търговете, организирани от трите държавни дружества – АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица-изток 2” и НЕК, не се явили купувачи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *