Полезни съвети за всеки един шофьор

Шофирането е отговорност, която всеки поема с получаването на своята шофьорска книжка и купуването на кола. Не може да карате кола без да се отнасяте с внимание към вашата и към сигурността ма останалите в движението.

Има стотици съвети, които може да ви бъдат казани, но ако на практика не ги приложите, то те няма да имат полза. В днешната статия ще стане на въпрос за няколко полезни съвета, които трябва да знае всеки един шофьор.

Поддръжка на колата

Една кола трябва да се поддържа навреме и с качествени части и консумативи. Това до известна степен ще даде сигурност у вас, че няма да се счупи нещо по време на път или дори в гаража и вие ще трябва да похарчите много пари за ремонта. Поддръжката на една кола е хубаво да се прави с сервиз, в който хората знаят какво правят.

Добър съвет е да си изтеглите приложение на телефона или да вземете една тетрадка и да си записвате кога и какво е сменено по вашата кола. Ако има някакъв проблем с колата ви и вие не знаете откъде идва той, то може да направите компютърна автодиагностика, която да покаже всичко и след това поправката да бъде много по-лесна.

Предвиждане на обстановката

Няма шофьор, който да знае какво и кога ще се случи на пътя, но това е разбираемо. Затова пък добрите шофьори могат да предвидят какво би се случило на пътното платно или извън него и това им дава мислено предимство да реагират по-адекватно. Мисленето два хода напред преди останалите е качество, което се развива с годините каране, но не всеки успява. Ако вие сте от тези шофьори, които могат да мислят два хода напред, то възползвайте се от това си предимство.

Спазвайте дистанция

Спазването на дистанция е мярка, която може да спаси много животи на пътя и със сигурност е предотвратила много произшествия. Не трябва да подценявате спазването на дистанция, защото всеки един опитен шофьор знае колко важна е тя. Дистанцията трябва да бъде съобразена и с пътните условия, които у нас не са много добри и с времето, което всеки ден е различно, особено през пролетните месеци от годината.

правилото за 2те секунди

Ограничението на скоростта е от значение

Излишно е да коментираме спазването на ограниченията за скорост, защото те с нещо задължително. Изключваме това, че може да бъдете глобени за превишаване на скоростта и обръщаме внимание на вашата сигурност и тази на останалите в движението. Ако сте съвестен и добър шофьор ще знаете колко важна е скоростта в някои ситуации и ще си дадете сметка, че не трябва да бъде превишавана.

Планирайте правилно маршрута си

Може би мнозина ще кажат, че планирането на маршрута е нещо ненужно, но това изобщо не е така. Трябва да знаете къде отивате, откъде ще минете и какво би ви попречило по пътя. Това планиране ще ви помогне да намерите друг маршрут при проблем с вашия или пък да повикате помощ при нужда.

Не се изисква от вас кой знае какви усилия просто да погледнете пътя, по който трябва да минете, за да стигнете дестинацията си. Всичко това се отнася за по-дългите пътувания, но ако искате сигурност, то може да го правите и при по-късите такива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *