България строи нови четири стадиона

България желае да бъде част от обща балканска кандидатура за Световното първенство по футбол през 2030 година. За целта страната ще започне изграждането на четири нови стадиона, с които да можем да се включим. Това потвърди днес министърът на спорта Красен Кралев.

Два от планираните нови съоръжения ще бъдат на територията на София, потвърди Кралев. Най-вероятно останалите два ще бъдат във Варна и Пловдив.

Сигурно помните, че през септември премиерът Бойко Борисов повдигна въпроса за евентуално изграждане на нов национален стадион. Тогава той сподели мнение, че “Васил Левски” е неудобен за тази цел, тъй като предизвиква твърде много неудобства и затваряне на улици. Тогава Борисов призова за обществено обсъждане на въпроса.

След това бяха обявени и намерения България, Гърция, Сърбия и Румъния да излязат с обща кандидатура за Мондиал 2030. Бе пресметнато, че на една държава се падат между 2 и 3 стадиона, които трябва да осигури за провеждането на мачове.

Днес Красен Кралев обясни, че въпреки евентуалния строеж на нови стадиони, настоящият национален стадион “Васил Левски” ще претърпи модернизация и реконструкция.

“В момента се извършват проучвателните дейности къде трябва да бъде новият национален стадион. Правим проучване как трябва да се реконструира “Васил Левски”. Калкулира се (цената за нов стадион) около 1000 евро на седалка. Значи излиза около 80-100 милиона лева. Ние ще подадем документацията без стадиони, няма как да ги построим за две години”, сподели Красен Кралев в ефира на bTV.

Кралев добави, че във Варна се строи съоръжение, което с “малко помощ от държавата” може да стане с капацитет от 40 000 при сега планирани 20 000.  “Не искам предварително да хвърлям неща в публичното пространство, но казвам накъде вървят дебатите”, сподели министърът.

“При всички случаи след тази кампания България ще излезе с добра футболна инфраструктура, която ще бъде използвана от всички българи след това”, каза още спортният министър.

В миналото е имало множество проекти за изграждане на нови стадиони в България, но по една или друга причина, те така и не се превърнаха в реалност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *