Отнеха шофьорската книжка на Лютви Местан

Бившият лидер на ДПС и настоящ председател на ДОСТ Лютви Местан е с отнета шофьорска книжка. Причина за това е катастрофата, която политикът причини със своя “Фолксваген”, при която загина 6-месечно бебе. Срещу Местан има повдигнато обвинение от прокуратурата в Кърджали, като той бе освободен от ареста срещу гаранция в размер на 10 хиляди лева. На Местан е наложена забрана да напуска страната.

Припомняме, че преди два дни Лютви Местан предизвика тежка катастрофа на главен път в Кърджалийска област. Тогава неговият автомобил отне предимството на БМВ, при което возещото се в него семейство пада в близкото дере. От удара загива 6-месечно бебе, докато двама възрастни и момче на 9 години са ранени и приети в болница.

Вече тече разследване на инцидента. Извършен е оглед на местопроизшествието, като са разпитани и свидетели. Назначени са досъдебни експертизи, които следва да установят причините за смъртта на малкото бебе.

На този етап Местан е привлечен към отговорност по два текста от наказателния кодекс – за причиняване на телесна повреда или смърт при управление на превозно средство и нанасяне на значителни имуществени вреди. Ако лидерът на ДОСТ бъде признат за виновен, той може да лежи в затвора до 2 години.

На този етап е установено, че Лютви Местан е нарушил два члена от Закона за движение по пътищата. Те са свързани с позицията на автомобила и траекторията му при завиване надясно и непропускане на участник в движението, който е имал предимство на кръстовище.

Прокуратурата на Кърджали потвърждава, че разследването на катастрофата продължава. Самият Местан твърди, че не е отнел предимството на БМВ-то, тъй като е завивал наляво, а ударът е бил челен. Близки на пострадалите вече изразиха притеснение, че заради политическите си връзки, Лютви Местан може да бъде оправдан за инцидента или да се стигне до съвсем минимално наказание. Самият политик заяви, че е “покрусен” от случилото се и изрази съболезнования на пострадалите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *