Все още таим надежди за завода на Volkswagen

Въпреки очакванията, че Volkswagen ще избере Турция, все още можем да се надяваме, че немският автомобилен гигант ще изгради своя нов завод в България. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестициите Стамен Янев, говорейки пред Българското национално радио.

В последно време стана ясно, че Volkswagen е в напреднали преговори с Турция, като е силно вероятно новият завод на немската компания да се озове именно в южната ни съседка. Официално подписан договор обаче все още няма, което, поне на теория, оставя България в играта.

Стамен Янев заяви пред БНР, че опитите на България да привлече Volkswagen не се крепи “единствено на надежди”, но и на различните предимства, които българската държава предлага в икономическо и политическо отношение като страна от Европейския съюз. Янев посочва, че България предлага и финансова стабилност, възможности за развитие на бизнеса и отлична инфраструктура.

Янев е на мнение, че държавата “трябва да продължи да прави всичко необходимо”, за да може Volkswagen все пак да избере България за това толкова важно от икономическа гледна точка партньорство. Експертът заяви, че българската държава е направила всичко възможно, свързано с държавната помощ, според европейските правила. Той обаче посочи, че все още има какво да бъде направено, за да може Volkswagen да бъдат привлечени именно тук.

Според Стамен Янев идването на Volkswagen в България би било важно и по друга причина, а именно – германската компания да осъществи инвестиции в областта на новите технологии в автомобилната индустрия.

Според последни информации, Volkswagen следва да обяви окончателното си решение в края на този месец. Самите те посочват, че имат нужда от допълнителни анализи и информация, преди да направят своя избор. Според анализаторите, в момента фаворит за сделката е турската държава, но остава да видим, дали българското правителство няма да извади някой силен коз от своя ръкав. Стойността на евентуалната инвестиция се равнява на около 1 милиард евро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *