Видове мивки за баня

Изборът на мивка за баня, може да се окаже сложна задача, макар да не изглежда така. На пазара се предлагат безбройни и различни варианти, всеки със своите предимства и недостатъци. За да се улесни избора ви сме подготвили списък с няколко вида мивки и техните характеристики.

Стенни мивки

Тези мивки за баня, се монтират директно в стената и нямат нужда от допълнителни елементи, като плотове или мебели и конзоли за да се закрепят. Придават на помещението изчистен и семпъл вид. Това е най-евтиния вариант за мивки за баня и затова повечето хора се спират на тях. 

Предимствата на стенните мивки са, че те са евтини, семпли и изчистени, освен това пода остава открит, което от своя страна създава усещане за повече пространство. 

Недостатъците са, че липсва шкаф под мивката и няма място за съхранение на козметични принадлежности. Може да се коригира с горен шкаф с огледало или огледало с полица. Ако мивката е прекалено малка и без странични плотове може да ви лиши от място за сапунерка, място за поставяне на четките за зъби и други неща.

Видове мивки за баня

Източник на изображение: pexels.com

Стенни мивки с пиедестал/полупиедестал

Те се наричат още ботуш и полуботуш или конзола и полуконзола. Тези наименования се отнасят за порцелановите елементи, които с монтират под самата мивка и скриват сифона и меките връзки за водата.

Полупиедестала е по-къс и се монтира на стената, а пиедестала е висок и стои на пода и създава класически вид.

Предимствата им са, че са евтини и не е необходимо декоративен сифон към тях, защото меките връзки остават зад пиедестала. 

Недостатъка им е същия като при стените мивки без пиедестал, а именно място за съхранение. 

Мивка върху плот

Мивките, които стоят върху плота са подходящи за монтаж върху предварително поставена и фиксирана повърхност, като плод за баня или плод на мебел за баня. Мивката ще бъде разположена съобразно размера и предпочитанията, централно върху плота, отляво или отдясно.

По принцип няма ограничения в материала на плота, може да е от PVC, дърво, технически или естествен камък, мрамор, стъкло и др. Най-важно е плота да бъде здрав и да се предвидят правилните и точен брой крепежни конзоли, защото те ще носят тежестта на плота и мивката.

Те имат разнообразна форма – кръгла тип купа, правоъгълна, квадратна или такава с неправилна форма. 

Предимствата са универсалното решение за мебели и плотове за баня – комбинират се и двете. Имам съвременно, богато на форми и размери излъчване.  Тези мивки позволяват да се предвиди предварително място за съхранение.

Недостатъците са височината на мивките свива пространството за съхранение и може да създаде проблеми при почистването на плота около и зад тях.

Мивки за вграждане

Те са два вида – за горно вграждане и долно вграждане. 

При мивките с горно вграждане върху плота остава видим горния пръстен на мивката, а при долното вграждане, мивката се монтира под плота, като пасва точно на отвора направен за нея. 

Предимства и недостатъци на мивки с горно вграждане

Те са подходящи за вграждане на всякакви плотове и се комбинират с мебели. Недостатък е трудното почистване на ръбовете, които лежат върху плота и около тях.

Предимства и недостатъци на мивки с долно вграждане

Плота се почиства изключително лесно, освен това са подходящи за семейна баня и се предлагат в различни размери. Недостатък е, че самата обработка на плота е по-прецизна, а вътрешния ръб трябва да бъде обработен и полиран, защото остават видим.

Мивки за полувграждане

Те също се монтират на самостоятелен плот или мебелен плот. Част от мивката остава извън плота.

Предимствата на този тип мивки е, че предния ръб на мивката е лесно достъпен. Недостатък е, че поради спецификата на монтажа при полувградените мивки, плотът е по тесен и предоставя по-малка възможност за съхранение на вещи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *