Атаката срещу НАП е поръчка, а ГДБОП знае кой стои зад нея

Хакерската атака срещу НАП, довела до масивно изтичане на лични данни на граждани, е направено по поръчка. Това заяви пред bTV началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Той заяви, че знае кой стои зад поръчката. На този етап Спиридонов отказа да довери подробности, но добави, че всички детайли по казуса ще бъдат представени пред съда.

Ивайло Спиридонов смята, че обществото “бързо е забравило, какво точно се е случило преди дни”. Той с насмешка припомни, че обвинените в хакерските атаки са “обикаляли студиата на телевизиите, твърдейки, че нямат нищо общо с атаката”.

Вчера обаче прокуратурата разпространи доказателства, които уличават шефа на “ТАД Груп” и двама от служителите му в осъществената хакерска атака спрямо НАП. Ивайло Спиридонов обясни, че изнесените доказателства са “плод на работата и неспането на служителите от ГДБОП”, които след много усилия, са успели да съберат нужните доказателства.

Пред bTV Ивайло Спиридонов довери, че изнесените доказателства са “само част” от това, с което разполага прокуратурата.

Шефът на ГДБОП припомни, че на компютъра на един от обвинените – Кристиян Бойков, е открито писмото, уж от името на руски хакер, което той е изпратил на няколко медии, давайки начало на цялата афера. Спиридонов е сигурен, че може да се докаже, че файловете на НАП са били манипулирани именно от този компютър. Той напомни, че всяко едно действие на компютъра е фиксирано с логове, от които може да се види, кой какво е извършил.

Ивайло Спиридонов посочи, че паролите на “ТАД Груп” са станали ясни от камерите за наблюдение в техните офиси. Той посочи, че това е “пример как можеш да станеш жертва на собствената си охранителна система”.

Шефът на ГДБОП категорично отрече информациите в медиите, че обвиненият Кристиян Бойков е обучавал служители на Дирекцията. Той заяви, че ГДБОП никога не са работили с “ТАД Груп”.

Спиридонов е категоричен, че мотивите на престъплението ще бъдат изяснени в съда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *