Живеещите на ул. “Иван Вазов” не одобриха новия проект

Проектът на Столична община за намаляване на автомобилите на ул. “Иван Вазов” за сметка на повече свободно пространство, пейки и дръвчета, не срещна одобрението на живущите на улицата.

Публично обсъждане по темата се проведе снощи в ресторант “Чекпойнт Чарли”. На срещата присъстваше главният архитект на столицата Здравко Здравков, председателят на общинския съвет Елен Герджиков, представители на организацията “Спаси София” и други.

През миналата седмицата общината представи проекта си за бъдещето на улицата, но на публичното обсъждане живущите на нея не го одобриха. Идеята на СО за намаляване на паркоместата със 70% срещна яростната съпротива на хората. Според тях, в конкретния случай общината предлага вариант за ограничаване на паркирането на улицата, но без да предложи каквито и да е алтернативи.

Освен това, живущите на улицата са притеснени, че появата на пейки би могло да засили шума в късните часове на деня. И в момента такъв проблем е наличен, особено около баровете в района. Евентуално поставяне на пейки би представлявало удобна възможност за младите хора да се настанят за постоянно на улицата и да я превърнат в място за купон, притесняват се живущите.

Хората изразиха и недоволството си от факта, че са имали на разположение едва шест дни, за да изпратят предложенията си в общината. Главият архитект от своя страна даде за пример градове като Копенхаген и Ню Йорк, където, според неговите думи, натоварените с автомобили улици вече са превърнати в пешеходни. От хората пък дойде отговор, че и в момента колите са повече от паркоместата, което означава, че проектът би влошил още повече ситуацията.

Спор предизвика и бъдещата настилка на улицата, като предстои да се избере между павета и асфалт.

Председателят на Общинския съвет Елен Герджиков призна, че до голяма степен общината е закъсняла с представянето на предложения за бъдещето на ул. “Иван Вазов”. Той обаче е на мнение, че нанасянето на малки корекции по плана би могъл да срещне одобрението на хората.

снимка: Надежда Чипева, “Капитал”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *